21 év 6 hónap szabadságvesztés a rablóknak

Rendőrség

A Kecskeméti Törvényszék 13 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra (I.r. vádlott), valamint 8 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra (IV.r. vádlott) ítélt két férfit, akit sorozat rablásokkal és más bűncselekményekkel vádolnak.

Az ítélet lényege szerint az I. r. vádlott (25 éves bátyai illetőségű férfi) 2018. április 25. napján Dunaföldváron – egy ismeretlenül maradt társával – egy 88 éves nőt annak lakásában a földre rántott, a nyakát leszorította a száját befogta. Társával pénzt követeltek a sértettől, azonban miután a sértett segítségért kiabált, elszaladtak a helyszínről. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A vádlottak – az I. r. vádlott ötletére – 2018 nyarán elhatározták, hogy Bátya község közelében lévő településeken egyedül élő idős asszonyokat rabolnak ki a fenti eset kapcsán alkalmazott módszerrel. A bűncselekmények elkövetéséhez maszkokat és kesztyűket használtak. A rabolt pénzt az I. r. vádlott osztotta szét társai között, akik közül ketten fiatalkorúak (egyikük bajai, illetve bátyai illetőségű férfiak), negyedik társuk pedig 20 éves miskei illetőségű férfi. A vádlottak a megbeszélt tervnek megfelelően összesen hat rablást követtek el (a vádirat szerint a IV. r. vádlott öt bűncselekménynek volt a részese). A sértettek valamennyien a 70. életévüket betöltött (esetenként a 80. életévüket is) nők voltak. A bűncselekmények elkövetésére minden esetben az esti-éjszakai órákban került sor. Az egyik sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérülést szenvedett el, míg a további sértettek közül egyikük 8 napon túli, a többiek pedig 8 napon belül gyógyuló sérülést. A vádlottak a bűncselekmények elkövetése során esetenként 2.470-35.000.- forint összeget raboltak el, az utolsó esetben ugyanakkor 800.000.- forintot hoztak magukkal.

A Törvényszék korábban előkészítő ülés keretében a II.r. és a III.r. vádlottak bűnösségét már jogerősen megállapította: a II.r. vádlott büntetése 5 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés, valamint 5 év közügyektől eltiltás, társáé pedig 4 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés, valamint 4 év közügyektől eltiltás.

Az I.r. és a IV.r. vádlottak vonatkozásában az ítélet nem jogerős.