Vékony Kata biológus nyerte a FameLab magyarországi döntőjét

Ország

Vékony Kata biológus nyerte a FameLab 2020-as magyarországi döntőjét, melyet az MTA Székház Dísztermében rendeztek meg szerdán – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) csütörtökön az MTI-vel.

A biológus A kutyák szociális élete című előadásával nyerte meg a tudomány-kommunikációs versenyt, amelyben plüsskutyák segítségével illusztrálta a háziasított kutyák társadalmi hierarchiáját – olvasható a közleményben.
Győzelmével ő képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn novemberben, amelyet online rendeznek meg, illetve elutazhat áprilisban az Edinburgh-i Nemzetközi Tudományos Fesztiválra.

A második helyezett Németh Erik agykutató lett Útikalauz a mesterséges intelligencia szürkeállományához című előadásával. Ő nyerte el a National Geographic különdíját, illetve az MTA felajánlását tudománykommunikációs tevékenysége támogatásához.

A közönségdíjat Regős Krisztina építészmérnök-hallgató nyerte el Conway és a piramisok titka című előadásával.
“A kutatónak nem érhet véget a munkája egy-egy őt izgató probléma megoldásával. Felfedezéseit el is kell tudnia magyarázni, méghozzá nemcsak a kutatótársainak, hanem az érdeklődő tágabb közönségnek is. Bonyolult dolgokról kell beszélnie egyszerűen, inspirálóan, közérthetően, és ha lehet, viszonylag röviden” – mondta a FameLab magyarországi döntőseit köszöntő beszédében Freund Tamás, az MTA elnöke.

“Mindez nem csupán az áltudományok elleni küzdelem hatásos eszköze lehet. Segíthet felkelteni a fiatal, középiskolás korosztály tagjainak az érdeklődését is a tudomány iránt” – tette hozzá Freund Tamás.
Az MTA elnöke szerint a tudomány iránti érdeklődés felkeltését, az eredmények megértését segítheti elő a Magyarországon immár harmadik alkalommal megrendezett FameLab is.

A tudomány-kommunikációs versenyt az MTA és a British Council Hungary együttműködésében rendezték meg. A versenyre természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezhettek. Idén a járványveszély miatt a zsűri a jelentkezők videói alapján választotta ki a 11 döntőst, akik személyesen is bizonyíthatták előadói tehetségüket.

A versenyzőknek három percük volt arra, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget előadásukkal, amiben a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma is számított.

Az előadókat háromtagú bírálóbizottság értékelte, amelynek tagja volt Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, a 2018-ban rendezett, első magyarországi FameLab győztese; Málnay Barnabás, a Smartware.Tech befektető társaság alapító partnere és a pán-európai EIT Digital Akcelerátor üzletfejlesztője; Bálint Erika vegyészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagja.