22 személyt szállított egy mikrobuszban az embercsempész

Rendőrség

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy horvát állampolgárságú férfival szemben. Az elkövető 1000 Euró reményében a déli határ közelében egy kisbuszba 22 határsértőt – köztük 6 gyereket vett – fel azért, hogy őket Ausztriába szállítsa. Ismerőse előfutóként biztosította a szállítás zavartalanságát, ennek ellenére az M5 autópályán a rendőrök tetten érték.

A vádirat szerint a horvát állampolgárságú férfi azzal a céllal érkezett Magyarországra, hogy a szerb-magyar államhatáron meg nem engedett módon átlépő személyeket Ausztriába szállítson.

A férfi egy Röszke melletti parkolóban átvette az osztrák rendszámú, bérelt kisbuszt, majd másnap ismeretlen megbízói utasítására, az általuk megadott GPS koordináták alapján a határ közelében felvette a Magyarországra illegálisan belépett személyeket. A kisbuszba összesen 20 szír és 2 egyiptomi személyt – köztük 6 gyermeket – vett fel, majd Ausztria felé indult. Az embercsempész a szállítás sikeres végrehajtása esetére 1.000 Eurót kapott volna a megbízóktól.

A haladás zavartalanságát egy ismerőse külön járművel előtte haladva, un. felvezetőként biztosította. Ennek ellenére a mikrobuszt az M5-ös autópályán a rendőrök ellenőrizték, és az embercsempészt elfogták.

Az ügyészség a horvát férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását, emellett Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozza. A vádlott letartóztatásban várja, hogy bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság döntsön.

A fotók a bűncselekmény helyszínén készültek.