Indiai kamionsofőrök Magyarországon

Napokon belül megérkeznek Magyarországra a női kamionsofőrök Indiából, családtagjaik is követhetik őket

Ország

Havi közel 700 ezer forintos munkabérért dolgoznak majd Magyarországon azok az indiai nők, akiket kamionsofőri munkára választottak ki.

Az Alapjárat cikke szerint már szeptemberben Budapesten lehetnek a vendégmunkások, akiket az iparági munkaerőhiány miatt volt szükséges hazánkba invitálni.

A szigorú feltételrendszernek – általános iskolai végzettség, angol nyelvtudás, sofőrként szerzett tapasztalat – nem mindenki felelt meg.

Akik az Instagram-fotón láthatók, még egy kis képzésen vesznek részt Delhiben, majd szeptember második felében Magyarországra utaznak, és megtanulják a jobbos közlekedést, illetve letesznek még néhány vizsgát, mielőtt munkába állhatnak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janvikas (@janvikasjv)

Ha a jelölt sikeresen teljesít, akkor egy kétéves, meghosszabbítható szerződést kap, amelynek alapján heti öt napot kell vezetnie napi kétszer 4,5 órás leosztásokban. A fizetése ezért havi 1800 euró, napi árfolyamon átszámítva nagyjából 687 ezer forint.

Indiai kamionsofőrök Magyarországon
Többen közülük már egészen fiatalon kezdték a vezetést megélhetési célokból, emiatt nem fejezték be tanulmányaikat. Van olyan köztük, aki hasonlóan kezdte, ám később a szenvedélyévé vált a teherautó, busz vagy éppen mentőautó vezetése.

A sofőrök hamarosan tartózkodási engedélyt is kapnak Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a családjukat is áthozhatják. Ha a program sikeresnek bizonyul, akkor ők lesznek az előfutárai annak a 800 indiai nőnek, akiket sofőrként terveznek foglalkoztatni az elkövetkezendő öt évben.