Szeged, SZTE, egyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszékén, konferencia

Rekordszámú résztvevővel jubilál a nemzetközi klasszika-filológia konferencia az SZTE-BTK-n

Egyetem

Jubileumhoz érkezett a „Sapiens Ubique Civis – PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity” című konferencia. Az antikvitás ifjú kutatói már tizedik alkalommal találkoznak a Szegedi Tudományegyetemen. A 2023. augusztus 30. és szeptember 1. közötti program főszervezőjét, Nagyillés Jánost, az SZTE BTK Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék docensét kérdeztük az eseményről.

Az idei konferenciára rekord számú résztvevő érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Több, mint hatvanan fognak előadni olyan témakörökben, mint például a görög és római irodalom, klasszikus antikvitás, neolatin tanulmányok, az antikvitás továbbélése vagy éppen a kortárs adaptációk. Nagyillés János elmondta, hogy hat olyan plenáris előadás is látható lesz, amelyeknek az előadói már szerepeltek korábban itt a konferencián mielőtt doktoráltak. Külön kiemelendő David Preston, a londoni Royal Holloway Egyetemről, aki minden egyes alkalommal itt volt Szegeden.

A tavalyi évhez képest egyharmaddal többen leszünk, az átlag részvevő eddig negyven körül volt, de ekkora létszám még soha nem fordult elő a konferencia történetében. Az évek alatt lett egy hírnevünk, ez pedig egy jubileumi alkalom. Az ilyen konferenciánál az egyéb programlehetőségek is kiemelten fontosak. Leülünk eszmét cserélni, kocsmába megyünk, barátságok kötődnek, amelyekből később szakmai kapcsolatok lesznek. Fiatalos az esemény, a nyugatról érkezőknek Magyarország nem drága, és nagyon jó ellátást biztosítunk az ide érkezőknek

– mondta el Nagyillés János.

A konferencia szervezésében mindenkinek megvan a feladata, és Nagyillés János szerint a BTK-nak is nagy siker, hogy évről-évre megvalósul az esemény. Megtudtuk, hogy a konferencia egyik filozófiája, hogy a BTK-n működő doktori képzések hallgatóinak is biztosítva legyen nemzetközi konferencia megjelenési lehetőség. Ehhez nemzetközi folyóiratba publikálhatnak, amelyek peer review eljárás után jelennek meg online kötetben az ELTE Eötvös József Collegiumával való együttműködésnek köszönhetően.

Az klasszika-filológia helyzete is szóba került. Az SZTE oktatója szerint az utóbbi egy évben emelkedett az érdeklődők száma Szegeden. Ez főként a BA képzésekre igaz, az osztatlan tanárképzéseknél azért még mindig kevés a jelentkező. Újdonság az SZTE-n, hogy újra beindult a levelezőképzés, amely korábban is sikeres volt már, és most úgy tűnik egyre többen vannak, akik munka mellett szívesen foglalkoznak az antikvitással, de a legtöbbször ez ilyenkor csak hobbi szokott lenni. Sok más téma mellett a bölcsészettudományok helyzetéről is bővebben olvashatunk az előző konferencia előtt készített interjúban.

Jubilál a nemzetközi klasszika-filológiai konferencia: tizedszer találkoznak a szegedi bölcsészkaron a világ ifjú kutatói

A konferenciát mindenkinek ajánlom, aki kicsit is érdeklődik a tudomány iránt. Nézze meg a programunkat, és valószínűleg találni fog valamit, ami történelemből, irodalomból, filozófiából, művészettörténetből vagy régészetből érdekes lehet. Nyelvgyakorlatnak is jó, mert minden előadás angol nyelvű

– ajánlotta a konferenciát Nagyillés János, aki a legjobban a későantikvitás szekcióból várja az egyik fiatal görög kolléga előadását, amely a nők megjelenésével foglalkozik a bizánci epigrammákban.

Augusztus 30-án a megnyitón a konferencia védnöke Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Dékánja köszöntette a résztvevőket. Gratulált a Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéknek, hogy létrehozták ezt a konferenciát. Kiemelte, hogy mindenki a legjobb helyen és időben van az SZTE-n. A megnyitó után Dr. Enno Friedrich – Family stories and the Reader of Livy című előadásával indult a konferencia szerdai napja.

A konferencia részletes programja megtalálható a Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszék Facebook-oldalán.

Mátó Gábor

Fotók: Frank Yvette