Elkészült a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisa

Kultúra

Vasárnaptól több mint hatezer üvegnegatív vált elérhetővé a Kecskeméti Katona József Múzeum digitális gyűjteményi adatbázisában a MúzeumDigitár segítségével – tájékoztatta az intézmény vasárnap az MTI-t.

Közleményük szerint a Kecskeméti Katona József Múzeum folyamatosan bővülő, történeti értékű fotógyűjteményéből kereshető archívum jött létre. A kecskeméti önkormányzat és a múzeum közös projektje az Emberi Erőforrások Minisztériumának a járásszékhely múzeumoknak nyújtott támogatása révén, 3,2 millió forint felhasználásával valósulhatott meg.

A projekt keretében digitalizálták és elérhetővé tették a múzeum brómezüst zselatin szárazlemezes, valamint zselatinos üvegnegatív fotóállományát, amely az intézmény több mint hatezer darabos, történeti értékű fotógyűjteményét érintette.

A támogatás lehetőséget adott a digitalizáláshoz szükséges modern technikai eszközpark kiépítésére és a MúzeumDigitár komplex gyűjteményi böngésző szolgáltatás igénybevételére is, így egy naprakész, minden érdeklődő számára hozzáférhető és kereshető archívum jöhetett létre – olvasható a közleményben. A város múltja iránt érdeklődők számos érdekességet fedezhetnek fel a digitális archívum böngészése közben. A képek betekintést nyújtanak a 20. század első felének kecskeméti mindennapjaiba és ünnepeibe. Sok portréfotót tartalmaz az anyag, amelyek segítségével megismerkedhetnek az érdeklődők a korabeli öltözködési kultúrával, ékszerekkel és divatos hajviseletekkel.

A Kecskeméti Katona József Múzeum folyamatosan bővülő digitális gyűjteményi adatbázisa a https://muzeum.kecskemet.hu/online-bongeszo/ linken érhető el.

A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer egyrészt a múzeumok, köz- és magángyűjtemények mindennapi nyilvántartási és gyűjteménykezelési feladatait segíti, másrészt az interneten keresztül a gyűjteményekhez való hozzáférést, a gyűjtemények közötti átjárhatóságot biztosítja, lehetővé téve a digitalizált kulturális javak sokrétű felhasználását mind a szakma, mind a kutatók és más érdeklődők számára. A múzeumi informatikai termékcsoport honosítása 2015-ben kezdődött a németországi székhelyű Museum-digital felhőalapú számítástechnikai gyűjteménykezelő szoftver magyarországi bevezetésével. A német fejlesztésű szoftvert 2009-ben indították el, azóta 596 múzeum 2570 gyűjteményét és 316 052 műtárgyát tömöríti.