Thomas Mann Utcai Idősek Klubja Debrecen

Politikusok lepték meg a 40 éves debreceni idősklub tagjait

Helyi hírek

Négy évtizeddel ezelőtt, 1984-ben nyílt meg Debrecenben a Thomas Mann utcán a Nyugdíjasok Háza, mellyel párhuzamosan jött létre az idősek klubja is. Az évfordulót műsoros rendezvénnyel és születésnapi tortával ünnepelte 2024. május 8-án a – hivatalos nevén – Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann Utcai Idősek Klubja.

Köszöntőjében Széles Diána alpolgármester többek közt arról ejtett szót, hogy ő maga is gyakori vendég a klubban, hiszen a kedves meghívások jóvoltából sokszor vesz részt itteni eseményeken. A negyvenedik évforduló pedig már történelmi lépték, amit illendő méltó módon – születésnapi tortával is – megünnepelni. Többen évtizedek óta látogatják a klubot, s ez az egyik legaktívabb csapat a közösségteremtést is szolgálni hivatott Mozdulj, Debrecen! mozgalomban is. Sőt – ahogyan azt Széles Diána kiemelte –, még a minapi FőnixFitt sportnapon is lehetett találkozni az itteni klub tagjaival, ami azt mutatja, hogy a Mozdulj, Debrecen! elérte célját, s a mozgalomba bekapcsolódott szépkorúak aktívak, fittek, nyitottak az újdonságokra, érdeklődve próbálják ki az új sporteszközöket, mozgásformákat.

Ez pedig kiváló visszaigazolása annak, hogy jó az önkormányzat Gondoskodó város program keretében végzett tevékenysége, jól működnek az intézmények, jól dolgoznak az intézmények munkatársai, akik olyan szeretetteljes közeget tudnak teremteni, melyben jól érzik magukat az idősek. A Thomas Mann utcán – vagy ahogyan az oda járók nevezik, a „Tomi”-ban – is nagyon jó a közösség, igazi klubélet zajlik, s az ottani hangulatot a résztvevők igyekeznek más klubokban is meghonosítani. Mindenki azért munkálkodik, hogy az idősek szeretetteljes, gondoskodó közösségekben minőségi időt tudjanak együtt tölteni, jó legyen Debrecenben szépkorúnak lenni.

Korbeák György, a lakóterület önkormányzati képviselője is már jó néhány olyan epizódot fel tudott idézni magában az elmúlt évekből, melyek ehhez a klubhoz kötődnek. Bizakodásának adott hangot annak kapcsán, hogy a jövőben sem epizódszerepben tud jelen lenni a klub életében. Mindenkinek jó egészséget kívánt, s megköszönte az itt dolgozóknak, illetve az egész intézménynek, hogy ilyen jó közösség találhat itt otthonra nap mint nap.

Nagy Lajosné, a klubot működtető Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálat intézményvezetője részletes áttekintést adott a szociális ellátás hazai és debreceni történetéről, visszatekintve egészen közvetlenül a második világháborút követően létrehozott jogi alapokig – addig a kormányrendeletig, amely kimondta, hogy a szociális gondoskodás állami feladat, s ennek megfelelően korszerűsítették a korabeli intézményhálózatot. Mint azt az intézményvezető többek közt elmondta, Debrecenben 1966-ban adták át az akkor egyik legszebb és legkorszerűbb szociális otthont, a Pallagi útit. 1969-ben kezdődött el a városban a szociális alapellátás 3 gondozónővel és 11 ellátottal. 1975-ben nyíltak meg az első – korabeli elnevezéssel – öregek napközi otthonai. A városban ezt a szolgáltatást kezdetben 80 idős vette igénybe. A ma is meglévő népkonyhai szolgáltatáson túl 1976-ban indult el a szociális étkeztetés.

Ezek az intézkedések az idősek ellátásának teljesen új korszakát nyitották meg. 1980-ban a szociális gondozás három pillérre épült: az öregek napközi otthonaira, a házi szociális gondozásra, valamint az ellátási szükségletek szerint szakosított szociális otthonokra. A nagy intézmények működtetése azonban nem bizonyult célravezetőnek, ezért létrehozták az első nyugdíjasházakat. Debrecenben a Thomas Mann utca 45. alatt 1984-ben adták át az akkor luxuskivitelű, a város egyik színfoltját jelentő Nyugdíjasok Házát is magában foglaló létesítményt, s ekkor jött létre a városban összesen 9 gondozószolgálat is. Ezek közül a 3. és a 8. számú székhelye lett a Thomas Mann utca. E szolgálatok alapvetően étkeztetést, házi segítségnyújtást, illetve nappali ellátást biztosítottak az időseknek a város meghatározott területein, a nyugdíjasházban, valamint az idősek napközi otthonában. 1993-tól a napközi idősek klubjává vált – akkoriban 30 taggal –, amit a Nyugdíjasok Házának lakói is szívesen látogattak. 1995-ben egy 6 férőhelyes gondozóházat is létrehoztak a létesítményben, ami 2006-ig működött itt. A 3. és a 8. számú szociális szolgálat Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann Utcai Idősek Klubja néven 2007-ben egyesült. 2008-ban a nappali ellátást az önkormányzat térítési díjhoz kötötte, de ez 2018-ban újra térítésmentessé vált.

Nagy Lajosné arról is beszámolt, hogy a szolgálat munkáját alapítványok is segítették, illetve segítik: az 1995-ben alakult Nyugdíjasok Háza Alapítvány, valamint az Idősekért Otthonukban Alapítvány is. Az elmúlt évtizedekben nagyon jó kapcsolatot épített ki a szolgálat háziorvosokkal, a családsegítő központtal, a társintézményekkel, az óvodákkal, egyházakkal, önkéntesekkel, az önkormányzattal, amit az intézményvezető mindenkinek megköszönt, külön megköszönve a szolgálat ma már nyugdíjas egykori dolgozóinak munkáját is. Jelenleg a Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann Utcai Idősek Klubja 15 munkatársa jóvoltából nappali ellátásban 50-en, házi segítségnyújtásban 107-en részesülnek, 28-an pedig étkeztetést vesznek igénybe. A létesítmény 2021-től népkonyhai ételosztó pontként is működik. A munkát önkéntesek is segítik.

A Thomas Mann Utcai Idősek Klubja központi helyet foglal el a Városi Szociális Szolgálat és a város életében is. Ezt az is bizonyítja, hogy a klub férőhelyszámát 2023. november 1-jétől az addigi 30 helyett 50-re bővítették a fenntartó önkormányzat segítségével. Ezt megelőzően – 2021 folyamán – pedig a klub helyiségeit teljes körűen felújították, a rendelkezésre álló helyiségek számát gyarapították, s ennek nyomán a programkínálat is bővülhetett például különböző mozgásos tevékenységekkel. Az utóbbi időben a klub közreműködött a városban a Gondosóra-programban való részvétel megkönnyítésében is az idősek számára. A Nagyerdei Gondozó Szolgálat Thomas Mann Utcai Idősek Klubja tehát büszkén ünnepelheti múltját, s bizakodva tekinthet a jövőbe is, maga mögött tudva az önkormányzat támogatását

– olvasható a debreceni önkormányzat propagandacikkében.

Fotók: debrecen.hu