Ünnepi programok Bács-Kiskun vármegyében március 15-én

Helyi hírek

A magyar mellett azeri, kazah, kirgiz, török, türkmén és üzbég nyelven is elhangzik Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című verse több Bács-Kiskun vármegyei településen, illetve a Petőfi-sírversnek állít emléket a kalocsai múzeum tárlata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából.

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre azzal a javaslattal fordul a kalocsaiakhoz, hogy március 14-én este mindenki gyújtson egy-egy gyertyát az ablakában, ezzel tisztelegve 1848 szellemisége és egyben a 162 évvel ezelőtt élt ősök emléke előtt. Kalocsa város lakói 1861. március 15-én ugyanis az osztrák önkény elleni tiltakozásul Stulits Antal bíró felhívására kivilágították ablakaikat.

A kalocsai szervezet fáklyás felvonulást is szervez március 14-én. A résztvevők a Viski Károly Múzeum elől indulnak, majd a séta végén koszorút helyeznek el Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobránál.

A helyi városi ünnepséget megelőzően nyílik meg március 15-én délelőtt Az egyetlen. címet viselő kiállítás Kalocsán, a múzeumban, amely a helyi Petőfi-sírversnek állít emléket. Az emlékhelyet Romsics Imre múzeumigazgató mutatja be. A síremléken a költő – az 51 éves korában, 1848. március 21-én elhunyt kalocsai földbirtokos és kereskedő – Szabó Ferenc halálára írt néhány sora található.

Kiskunfélegyházán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepség keretében tartják meg március 15-én délelőtt a Petőfi Sándor nemzetközi műfordítói pályázat eredményhirdetését.

A költő születésének 200. évfordulója alkalmából a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és az ankarai székhelyű Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet által meghirdetett nemzetközi műfordítói pályázat mintegy 500 fordítása közül a résztvevő hat ország első díjazottjai anyanyelvükön szavalják el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem című versét.

Petőfi Sándor mellszobrot avatnak március 14-én délelőtt Jászszentlászlón, majd délután Móricgáton. A két Bács-Kiskun vármegyei településen is elhangzanak a nemzetközi műfordítói pályázat díjazottjainak azeri, kazah, kirgiz, török, türkmén és üzbég nyelven készült Petőfi-fordításai.

Az otthon hazahív címmel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadására várják az emlékezőket Kecskeméten március 15-én délelőtt a Kossuth téren. Nyeste Pál piarista szerzetes mond ünnepi beszédet.

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve “Kukorica Jancsi játszóházba” várja a családokat a Hírös Agóra. Tarka lepke, kis mese címmel vers-báb-játszóházat tartanak Petőfi Sándor ismert és ritkán hallott versei alapján. Huszártábor címmel a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete tart reformkori viselet- és fegyverbemutatót, miközben kézműves foglalkozások keretében különleges kokárdát, kukoricacsutka lovacskát vagy huszárbábot készíthetnek a legkisebbek.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén március 15-én nyílik meg az Alapítvány a ’48-as Hősökért és a múzeum Ha a föld isten kalapja, hazánk a bokréta rajta! című gyermekrajz pályázata. A nap folyamán játékos gyermekprogramokkal, különféle próbákkal várják a családokat.

A Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. közös ünnepi megemlékezése a Nyíri-erdőben zajlik március 15-én délután. Az ünnepi műsort a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos látványos csatabemutatója színesíti majd.

A kecskeméti Ciróka Bábszínház március 15-én délután várja mindazokat, akik véradással szeretnének segíteni a rászoruló betegek gyógyításában. A véradók a színház vendégei lesznek a 17 órakor kezdődő János vitéz című előadásnak.

A kecskeméti ünnepi programok sora a Nagytemplomban zárul, ahol a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár kórusának műsorát hallhatják az érdeklődők.

(MTI)