Varga Mihály: 64 milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések

Gazdaság

Magyarországon 64 milliárd forintból indulhatnak egészségügyi fejlesztések, többek között 17 kórház is megújulhat – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán, a Facebook oldalára feltett videóban.

Kiemelte, Magyarország fontos megállapodást kötött az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankkal, 183 millió euró, azaz 64 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz jut az ország egészségügyi fejlesztésekhez.

Ismertette, az összeget többek között 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre, egészségügyi védőeszközök beszerzésére is fordítják. A piacinál kedvezőbb kamatozású forrás az erősödő magyar-ázsiai kapcsolatoknak is köszönhető. Magyarország az első olyan ország, amelynek a bank az ázsiai régión kívül finanszírozást nyújt – mondta Varga Mihály.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a videóüzenetben azt mondta, Magyarországnak fel kell készülnie a váratlan helyezetekre, a forrás biztosítja, hogy az egészségügy fejlesztése, ezek finanszírozása több lábon álljon. Az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank a világ egyik legjelentősebb és legfiatalabb multilaterális fejlesztési bankja, Magyarország 2017 júniusában csatlakozott ehhez az intézményhez – tette hozzá a helyettes államtitkár.

MTI