Zöld város dézsás fákkal Debrecenben

Dézsás növények helyett valódi zöld várost ígér a debreceni ellenzéki összefogás

Helyi hírek

Az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület nevében Dombi Mihály és Szabó Bence képviselőjelöltek ismertették meglátásaikat a városvezetés “zöld városával” kapcsolatban.

Szabó Bence szerint Debrecen vezetése felháborító és cinikus módon használja a „zöld város” kifejezést. Használta a Kossuth tér, a Dósa nádor tér és a Szent István tér lekövezése után is és akkor is, mikor kizárólag dézsás növényekkel voltak hajlandók helyenként ellátni a köztereket.

Pedig – mondta Szabó – Debrecen valóban lehetne zöld város.

Csak politikai akarat kérdése, hogy nem csak akkor tudjuk átrendezni a közműveket, mikor mélygarázst kell építeni, hanem akkor is, mikor fákat ültethetnénk a köztereinken.

Úgy véli, az Összefogás a Cívisvárosért egyesület jelöltjeiben megvan a szükséges politikai akarat és a kellő szakmai hozzáértés is ahhoz, hogy Debrecen valóban zöld várossá váljon.

Elkészült a Sas utcai mélygarázs Debrecen belvárosában, piknikezni is lehet fölötte

Dombi Mihály, az Összefogás a Cívisvárosért Egyesület képviselőjelöltje úgy emlékszik, Debrecen történelmi belvárosa lenyűgöző múlttal rendelkező, csodálatos hely, amit minden debreceninek tudnia kellene méltó módon élvezni.

Az Összefogás a Cívisvárosért jelöltjei szerint Debrecen történelmi belvárosát nem autópályáknak kellene átszelniük, hanem a város valóban zöld jövőjét kellene bemutania, hirdetve a tiszta levegő és a nyugalom értékét egy fenntartható világban

– mondta.Dombi szerint programjuk számos eleme a Debrecenben mindent ellepő beton és aszfalt helyett a zöld, vízmegtartó, és hősziget-hatást csökkentő felületek kialakítására helyezi a hangsúlyt városszerte, ami együtt jár a környezetkímélő közlekedési módok előnyben részesítésével is.

Elmondta, a Szikra Mozgalom egy lelkes aktivistája már több mint fél éve dolgozik egy kiterjesztett valóság (AR) modellen, “amivel egy valós helyszínen, itt a város szívében demonstrálhatjuk milyen lehetne a négy sáv és a szűk járda helyett vendéglátóhelyek teraszai, utcabútorok, zöldfelületek és fák között sétálni”.

Dombi Mihály azt ígérte, a  továbbiakban ezt a modellt továbbfejlesztik. “Az a célunk, hogy egy QR kód beolvasásával bárki, bármikor sétálhasson egy jövőbemutató Kossuth utcán” – tette hozzá.

https://debreceninap.hu/helyi/2021/09/10/papp-laszlo-a-gyonyoru-dosa-nador-ter-is-arrol-tanuskodik-hogy-nem-kellenek-gyurcsanyek/