Az egészség központja lesz a Főnix

Uncategorized
Mozgásszervi állapotfelméréssel, edzésélettani előadásokkal és prevenciós mozgástani foglalkozásokkal is készülnek a DE sporttudományi szakemberei a következő FőnixFittre. Háromezer négyzetméteren standok és a legjobb erőnléti edzők várják majd a látogatókat.

A Debreceni Egyetem Sporttudományi Intézete, a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ (SET) együttműködésében, valamint Debrecen város támogatásával rendezik meg február közepén a FőnixFittet. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód, a rendszeres mozgás, ezáltal a prevenció fontosságára, az érdeklődők pedig szakszerű felvilágosítást és tanácsokat kaphatnak a szakemberektől.
Kelet-Magyarország legnagyobb fitneszrendezvénye 3000 négyzetméteren fogadja majd az érdeklődőket. A Debreceni fitneszklubok standjaival, workshopokkal, szakmai kiállítókkal találkozhatnak a látogatók, akik a Főnix Csarnok színpadán a legnépszerűbb fitnesz-edzők vezényletére tréningezhetnek. Mivel ez egy családi program, így a gyerekek és a szülők is együtt tornázhatnak.
A résztvevőket Béres Alexandra Világ- és Európa-bajnok fitneszedző, Sifter Tímea Arnold Classic Europe-győztes, kangoo-Guinness-rekorder fitneszversenyző, Péntek Enikő fitnesz edző, a ZONA edzésprogram megalkotója, Czégel Erika GYMSTICK Master Trainer, Guinness-rekorder, Tatarek Rezső fitnesz prezenter, az IRON BOX koncepció megalkotója, valamint Bánkuti Gabriella Spartan weight body tréner irányítja majd.
Az eseményen jelen lesz az Unifit, a Debreceni Egyetem fitneszközpontja is. Balogh Tamás, a Stadion UniFit Fitness & Gym Center szakmai és operatív igazgatója elmondta, hogy egy nagyobb létszám  befogadására alkalmas standdal készülnek, amiben egy színpadot is felállítanak. Reggel kilenctől egésznap különböző mozgásformákat mutatnak be, így az érdeklődők zsírégető, alakformáló, prevenciós mozgástani órákon vehetnek részt, valamint a gerincet védő, dinamikus és erőfejlesztő gyakorlatokat végezhetnek majd.
– Készülünk a látogatóknak ajándékokkal is, olyan foglalkozásokkal, amiket az Unifitben lehet majd kipróbálni. A februári eseményen elsősorban szolgáltatni szeretnénk, ennek köszönhetően a vendégek az órarendünkből kiválogatva megtalálhatják az ideális edzőket és mozgásformákat – tette hozzá Balogh Tamás.
DE rendszerében milyen mozgásformákat tudnak biztosítani az egyetemi polgároknak.  Az Unifit összekapcsolódik a FőnixFitten ugyancsak megjelenő SET-tel, az egyetemi sport- és orvostudománnyal, így fontos szinergiát képviselnek együtt.
Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszékének vezetője és a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ (SET) sportorvos igazgatója, reumatológusa közölte, a közönséget olyan módszerekkel ismertetik majd meg, amiket a sportolók állapotfelmérése során, illetve a sérülések, túlterhelések utáni rehabilitációban lehet használni.
A SET olyat testösszetétel méréssel is készül, aminél mikroáram segítségével határozzák meg a test zsírtartalmát, a törzsön és egyes végtagokon az izom tömegét.
Emellett fizioterápiás eszközöket is bemutatnak; a látogatók megismerkedhetnek az úgynevezett Game Ready készülékkel, amit akut sérülés ellátásban, túlterheléses ártalmaknál alkalmaznak, illetve egy olyan műszer is lesz a helyszínen, ami nyirokmasszázsra és a versenysportban nagyobb terhelést követően, az alsó végtagon kialakuló vizenyő csökkentésére szolgál.
A SET szakemberei mozgásszervi állapotfelmérést is végeznek, melynek során funkcionális tesztek segítségével vizsgálják a 21. század életmódjára jellemző izomrövidüléseket, a nyújthatóság károsodását és a mélyizmok erejének romlását.  Ezen eltérések nemcsak a rossz tartásért, idült mozgásszervi fájdalomért lehetnek felelősek, de a sportteljesítményt is ronthatják.
Szántó Sándor megjegyezte, az eredmények alapján személyre szabott tanácsokat adnak majd azzal kapcsolatban, hogy milyen korrekciós mozgásterápiával javíthatók ezek az eltérések kis csoportos foglalkozások, gyógytorna keretében.
Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi és Koordinációs Intézetének igazgatója elmondta, a FőnixFitten a SET és az UniFit közös standjánál ők is megjelennek majd, egészségügyi méréseket, tanácsadást végeznek, az intézet munkatársai szakmai és sporttudományos támogatást adnak a látogatóknak.
Mindemellett tervezik azt is, hogy edzéselméleti, edzésélettani és a táplálkozáshoz kapcsolódó sporttudományos témájú előadásokat tartanak a helyszínen.
Az erőteljes edzésmunka után a lelazítást segítő úgynevezett relax zone-t is lehet majd használni a csarnokban. Lesz kerékpáros edzés, azaz indoor cycling maraton is, amire a nagy érdeklődésre való tekintettel mindenkinek regisztrálni kell.
Fontos információ lehet az érkezőknek, hogy a Főnix Csarnokba ételt, italt nem szabad bevinni, a tiltás alól kivételt képez a tej-, a tojás- és a gluténmentes élelmiszer, de ezeket is csak orvosi igazolás felmutatásával lehet bejuttatni az épületbe.
A negyedik FőnixFittet február 15-én rendezik meg, a csarnok kapuit már reggel 8:30-kor kinyitják.
unideb.hu