Gyurátz Réka döntős kalapácsvetésben

Sport

Gyurátz Réka kalapácsvetésben bejutott a döntőbe a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n kedden. Lesti Diana távolugrásban, Palkovits István pedig 3000 m akadályon kiesett.

Gyurátz Réka 68,63 méterrel kezdett a kalapácsvetés selejtezőjében, ami elégnek bizonyult a döntőhöz. Bár a szint 72,50 méter volt, azt csak ketten dobták túl. Másodikra 65,96 méter következett, harmadik kísérlete pedig érvénytelen volt a 2013-as ifjúsági vb-n aranyérmes atlétának. A 68,63-mal csoportjában ötödik lett, összesítésben a hatodik helyen került a szerdai fináléba.
“Örülök, hogy elsőre sikerült jót dobnom, nyilván amiatt viszont szomorkodom, hogy utána nem sikerült javítani. Jó, hogy meg tudtam oldani a feladatot, amiért jöttünk, körülbelül ez volt a minimum szint, amiben gondolkodtunk. A második és harmadik kísérletemnél többet kockáztattam, ezért becsúsztak technikai hibák. Holnap este szeretném ezeket kijavítani, és még jobb eredményt elérni. Bízom magamban” – nyilatkozott Gyurátz Réka az MTI-nek.

Távolugrásban Lesti Diana első kísérlete érvénytelen volt, majd 6,29 méterrel folytatta. A döntőbe jutáshoz szükséges szintet 6,75 méterben határozták meg – vagy a legjobb 12 folytathatja -, így a magyar atlétának 6,53 méteres idei legjobbját meg kellett volna javítania, de legalább 6,49 métert ugrani. Ez nem sikerült, mivel harmadikra is belépett és a 17. helyen végzett.

“Nem így terveztem. Szerettem volna döntőbe jutni, ami az eredmények alapján össze is jöhetett volna, de sajnos nem így alakult. Az utolsó ugrásom nagyon picin múlott. Csalódott vagyok, de próbálom levonni a következtetéseket” – mondta az MTI-nek Lesti. Hozzátette: a harmadik sorozat előtt közel fél óráig állt a verseny, ennek valószínűleg technikai okai voltak, de nem erre fogja a visszafogottabb teljesítményt, mert mint fogalmazott, alkalmazkodni kell a körülményekhez.

A tavaly U23-as Európa-bajnok Palkovits István az első körökön az élmezőnyben helyezkedett 3000 méter akadályon, a hajrát azonban nem bírta, és 8:40:47 perccel a 11. helyen ért célba. A két futamból a legjobb 5-5 mellett a további öt leggyorsabb jutott a döntőbe. Palkovits a 20. helyen végzett.

“Az idővel kevésbé foglalkozom, azzal annál inkább, hogy mennyivel maradtam el a döntőtől, sajnos elég sokkal – nyilatkozott az MTI-nek a 20 éves futó. – Az volt a baj, hogy elég erősen lökdösődtünk, harcias volt az egész mezőny, s ez nagyon sok energiát kivett belőlem. Volt olyan akadály, amely előtt vagy közben métereket löktek rajtam. Szörnyen gátaztam végig, sajnos ezt a fajta harcmodort edzésen vagy egy országos bajnokságon nem tudom megtapasztalni. Egyelőre le vagyok maradva a külföldi riválisoktól, de az ilyen tapasztalatokból lehet tanulni.”

A kedd délutáni programban két magyar atléta lesz érdekelt az Eb-n: Bakosi Péter magasugrásban, Takács Boglárka pedig a 100 méteres síkfutás elődöntőjében.

Kép: illusztráció.