Eintracht Frankfurt Európa liga győztes

Az Eintracht Frankfurt nyerte a 2022-es Európa-ligát

Sport

A német Eintracht Frankfurt és a skót Glasgow Rangers vívta a 2022-es Európa-liga döntőjét, amelyet tizenegyes párbajban végül a Frankfurt nyert meg. A Frankfurtnak sikerült megtörnie a spanyol és angol hegemóniáját, ugyanis az elmúlt tíz évben csak angol és spanyol csapatok tudták megnyerni az Európa-ligát.


A Rangers tizennégy év után jutott újra a döntőbe, akkor nem sikerült a Zenit Szentpétervár ellen nyerniük, így bíztak benne, hogy idén kárpótolhatják magukat. A Frankfurt viszont 1980-ban járt utoljára az akkor még UEFA kupa néven ismert sorozat döntőjében, amit végül a Mönchengladbach ellen meg is nyert.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, voltak helyzetek, de inkább ismerkedtek egymással a csapatok, egyikük sem akart hátrányba kerülni. Így gól nélküli döntetlen született az első félidőben.

A második félidő elején erősen rohamozott a Frankfurt, emiatt skótok csak a gól elkerülésére koncentrálták az erejüket. Mégis a Glasgownak egy egyéni hibából ugyan de sikerült gólt lőnie, Joe Aribo 14 méterről laposan a kapu jobb oldalába helyezett. A Frankfurt egy kicsit visszaesett a gól után, de hamar visszavette a kezdeményezést, a 70. percben pedig Kosztics beadásából Rafael Borré lőtt gólt. A rendes játékidő utolsó 15 percében az Eintracht járt közelebb az újabb találat megszerzéséhez, ám gólt nem sikerült elérniük, így következett a hosszabbítás.

A hosszabbításban a 118. percben Ryan Kent lőhette volna meg a mindent eldöntő gólt, de hat méterről leadott lövését Trapp óriási kapus bravúrral, lábbal kivédte. Mivel a hosszabbításban nem esett gól következett a tizenegyes párbaj.

A Frankfurt játékosai mind az öt tizenegyest értékesítették, viszont a Rangersnél pár perccel korábban beálló Aaron Ramsey hibázott, így a Frankfurt nyerte meg az Európa-ligát. Jövőre automatikus BL résztvevő lesz, és az első kalapból várhatja a sorsolást. A Frankfurt idén 11-ik lett a Bundesligában, így az Európa-liga megnyerése volt az egyetlen esélye, hogy a nemzetközi kupában induljon.

Döntő, Sevilla
Eintracht Frankfurt (német)–Rangers FC (skót) 1–1 (0–0) – tizenegyesekkel 5–4
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion, 38 842 néző. V: Vincic (szlovén)
FRANKFURT: Trapp – Al. Touré, Tuta (Haszebe, 58.), N’Dicka (Lenz, 100.) – Knauff, D. Sow (Hrustic, 106.), Rode (Jakic, 90.), Kosztics – Lindström (Hauge, 72.), Kamada – Borré. Vezetőedző: Oliver Glasner
RANGERS: A. McGregor – Tavernier, Goldson, C. Bassey, Barisic (Roofe, 117.) – Jack (S. Davis, 74.), Lundstram – Kent, S. Wright (Sakala, 74.; Ramsey, 117.), G. Kamara (Arfield, 91.) – Aribo (Sands, 101.). Menedzser: Giovanni van Bronckhorst
Gólszerző: Borré (70.), ill. Aribo (57.)

Schäfer András remek szezont zárt az Union Berlinnel