Álló nyergesvontatóba rohant egy sofőr az M5-ös autópályán

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető az M5-ös autópályán nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte lassító jármű mögött, emiatt autóját jobbra kormányozva belerohant egy álló nyergesvontatóba.

A vádirat szerint a kecskeméti férfi 2022. május 25-én, délután, az M5-ös autópálya külső forgalmi sávjában Szeged irányába vezette autóját, amiben hárman utaztak. A férfi nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte közlekedő és lassító jármű mögött, ezért a baleset elhárítása érdekében autóját jobbra kormányozva fékezett. A manőver eredményeként belerohant a leállósávban műszaki okok miatt várakozó nyergesvontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvénybe.

A baleset következtében a biztonsági övet használó jobb első utasa életveszélyes sérüléseket, a biztonsági övvel nem rögzített hátsó utasok maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek. A vádlott könnyebben sérült.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint járművel másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elől haladó jármű mögött – annak hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.