A vezetéstől eltiltott férfi ittasan és benyugtatózva okozott balesetet Kiskunhalason

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt vádat egy férfival szemben. Az elkövetőt ittas járművezetés és eltiltás hatálya alatti vezetés miatt előállítottak a rendőrök, de utána ittas és bódult állapotban ismét autóba ült, és szabálytalan előzésével balesetet okozott. 

A vádirat szerint a vezetői engedéllyel nem rendelkező, járművezetéstől eltiltott férfi 2022. október 12-én, délelőtt úgy vezette autóját Kiskunhalason, hogy előtte alkoholt és nyugtatókat fogyasztott. A vádlottat a kiskunhalasi rendőrök előállították. Délután az elkövető ismét a volán mögé ült, annak ellenére, hogy még mindig ittas és bódult állapotban volt. A férfi két utassal indult el Kiskunmajsa felé.

Kiskunmajsa közelében a férfi úgy előzte a kistehergépkocsit, hogy a szemből érkező járműforgalomról nem győződött meg. Emiatt a bal oldali forgalmi sávban nekiütközött a szemből érkező, szabályosan közlekedő autó bal első részének. Az ütközés hatására a vádlott autója előbb az előzött kistehergépkocsi bal elejének ütközött, majd lesodródott az útról, tengelye körül többször átfordult és végül az út menti kerítésen átrepülve egy füves területen, a kerekein landolt.

A baleset következtében a vádlott egyik utasa súlyos, míg a másik maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett.

A baleset azért következett be, mert a férfi megszegte azon KRESZ előírásokat, amely szerint járművet az vezethet, aki nem áll a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt és nincs szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol, továbbá azt is, amely szerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétségével vádolja és vele szemben szabadságvesztés büntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

Kezdőkép: illusztráció.