Lottó

Lottózókat vert át két férfi, vádat emeltek ellenük a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két férfival szemben. Az elkövetők lottózókba betelefonálva az alkalmazottat a főnökre hivatkozva rávették arra, hogy a tét azonnali, személyes kifizetése nélkül vegyen fel számukra fogadást. Ígéretük ellenére a téteket utóbb nem rendezték, céljuk kizárólag a nyeremények megszerzése volt.

 A vád szerint a hatvani és a székesfehérvári férfiak 2022 nyarán elhatározták, hogy trükkös csalással tesznek szert rendszeres jövedelemre. Közös ötletük alapján 2022 nyarán véletlenszerűen kiválasztott lottózókat telefonon felhívtak és arra hivatkozva, hogy „a főnökkel meg van beszélve”, „ismerik a főnököt” illetve „törzsvásárlók”, rávették az alkalmazottat arra, hogy az általuk kért értékben fogadásokat vegyen fel anélkül, hogy annak tétjét kifizették volna. A vádlottak valótlanul azt ígérték, hogy rövidesen megjelennek a lottózóban a szelvények rendezése érdekében. Ígéretükkel szemben azonban a nyereményt nem hozó fogadások tétjét nem állt szándékukban utólag megfizetni, arra anyagi lehetőségük sem volt. Nyertes szelvény esetén utóbb megjelentek a lottózóban, hogy a tét közel négyszeresét jelentő nyereményt felvegyék. Ez még úgy is megérte nekik, hogy ekkor a tétet utólag kénytelenek voltak kifizetni.

Közvetlenül az elfogásukat megelőzően, 2022. augusztus 22-én egy Kecskemét környéki fogadóirodába többször betelefonálva az alkalmazottat tétek felvételére vették rá. A második híváskor azonban a nő már óvatos volt és a csalók által kért 26 db, egyenként 55 illetve 63 ezer forintos tétek helyett fogadásonként csak 300 forintot játszott meg. Mivel ezek a szelvények nyertek, a csalók – nem tudván az alkalmazott óvatosságáról – a vélt 1,5 millió forintos nyeremény felvétele érdekében megjelentek az üzletben, ahol a kecskeméti rendőrök lecsaptak rájuk.

Közel két hónap alatt 12 lottózót sikerült a fenti módszerrel megkárosítaniuk. A kár jellemzően néhány százezer forint volt, több esetben azonban az 1 millió forintot is meghaladta.

Az ügyészség a férfiakat üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.