Alkalom szülte tolvajokat Bács-Kiskunban

Rendőrség

A sértettek ugyan óvatlanok voltak, de a kiskunfélegyházi és a bajai rendőröknek még egy óra sem kellett ahhoz, hogy bűnelkövetők csuklóján kattanjon a bilincs.

Egy 49 éves bugaci lakos tett feljelentést 2023. március 23-án kora délután a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányságon, ahol elmondta, hogy az utcán álló kocsijából valaki eltulajdonította a pénztárcáját. A helyszínre érkező nyomozóknak azt is elárulta a sértett, hogy a kisteherautó ajtaját ugyan bezárta, de az ablakot kissé lehúzva hagyta, így történhetett meg a baj: alig fél órára hagyta magára a járművet, ám ez alatt valaki kivette a kesztyűtartóból az ott tárolt iratait és közel fél millió forintját.

A gyors bejelentést gyors reagálás követte: a rendőrök valóban forró nyomon kezdhették meg az adatgyűjtést, amelynek eredményeként harminc percen belül megtalálták és elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 28 éves kiskunfélegyházi lakost. A férfi nem tagadta a bűnelkövetést: elmondta, hogy korábban áldozatánál dolgozott, akiről tudta, hogy a járműben tárolja a tárcáját, és abban pénz is szokott lenni. Ahogy az utcán autózott, véletlenül meglátta volt munkaadója kocsiját, és az az ötlete támadt, hogy ellopja az értékeit. A gondolatot tett követte, és a lehúzott ablak hívogatta is a tolvajt; azaz a sértett – akaratán kívül – maga könnyítette meg az elkövető dolgát, aki a lehúzott ablakhoz egy vasvödörre állva fért hozzá.

A kiskunfélegyházi rendőrök a helybélit lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A bajai nyomozók szintén gyorsan intézkedtek egy lopási ügyben, ahol a sértett boltban felejtett pénztárcáját vitte el egy idegen. A 19 éves sértett vásárlás után a pulton hagyta az értékeit, a tárcát pedig valaki pillanatok alatt meglovasította. A bűntény elkövetője azonban csak pár percig örülhetett ebül szerzett zsákmányának; huszonöt perc múlva már igazoltatták az egyenruhások azt az 59 éves bácsalmási lakost, aki magához vette a fiú dolgait. A lopás vétség gyanúsítottját kihallgatását követően szabadon bocsátották, ő jelenleg szabadlábon védekezhet.