Hiába menekült az embercsempész páros Bács-Kiskun megyében

Rendőrség

A Bács-Kiskun vármegyei egyenruhások és a szlovák rendőrök elfogták a francia csempészeket.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztály járőrei 2023. január 24-én délelőtt Balotaszállásnál egy francia honosságú autót akartak megállítani.

A sofőr a rendőrök többszöri jelzésének ellenére nem állt meg, ezért több autóval követték. A gépjárművet végül Zsana térségében, többek között a Bács-Kiskun vármegyében szolgálatot teljesítő szlovák kontingens tagjaival állították meg a rendőrök.

A járművet egy 21 éves francia férfi vezette, mellette szintén 21 éves francia társa ült. Rajtuk kívül 10 külföldi utazott az autóban, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a sofőr és társa – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.

A férfiakat előállították, és gyanúsítottként kihallgatásukat követően őrizetbe veszik. A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempészek letartóztatásának indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.