Embercsempész banda újabb két tagját tartóztatták le Bács-Kiskun megyében

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt újabb két gyanúsított letartóztatását indítványozta. Ők a múlt héten elfogott társukkal együtt Baja térségében két autóval összesen 10 külföldit szállítottak Nyugat-Európába.

A megalapozott gyanú szerint az embercsempészek, és a korábban tetten ért társuk előzetes megállapodásuknak megfelelően 2022. szeptember 13-án, délután, Baja térségében egy un. „előfutó” és két szállító járművel megjelentek egy tanyán azért, hogy az államhatárt illegálisan átlépő 10 külföldit az M5-ös autópályán Nyugat-Európába vigyenek. Az egyik autó jármű sofőrje látta a rendőri ellenőrzést, ezért árművében 6 migránssal letért az autópályáról. Őt a kecskeméti rendőrök Kerekegyházán tetten érték. A most elfogott két férfi egyike szervezte be társait anyagi haszon ígéretével a szállításra, és az ő feladata volt „előfutóként” a csempészés zavartalanságának biztosítása.

Az embercsempész csoport felgöngyölítését végző nyomozók összehangolt akciójának eredményeként Jász-Nagykun-Szolnok megyében most elfogott bűntársakat őrizetbe vették, és minősített embercsempészés bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Az ügyészség a legszigorúbb kényszerintézkedés, a letartóztatás elrendelését indítványozta mindkét férfival szemben, mert a terhükre rótt bűncselekmények súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye. Ezen kívül az elkövetés szervezett jellegéből megalapozottan tartani lehet attól is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítás eredményességét veszélyeztetnék, továbbá letartóztatásukat a bűnismétlés reális veszélye is indokolja.

Az ügyészség indítványairól a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója ma dönt.