32 migránst zsúfolt be az átalakított kistehergépkocsiba a külföldi férfi

Rendőrség

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy cseh állampolgárságú férfival szemben, aki a szerb-magyar határ közelében a speciálisan embercsempészés céljára átalakított kisteherautójába 32 szír állampolgárt vett fel és őket a raktérben kialakított rendkívül szűk rejtekhelyeken bújtatta el. A szállítás során a csempészett személy közül többen el is ájultak a levegőhiány miatt.

A vádirat szerint a cseh állampolgárságú férfi által vezetett gépjármű rakterét kifejezetten embercsempészés céljára alakították át. A raktérben 2 rejtekhely volt, amelyeket a vezetőfülke felőli oldalon egy IBC tartállyal és két hordóval, míg a hátsó ajtó felől egymásra pakolt fahasábokkal álcáztak.

A rejtekhelyek egyetlen bejárata a vezető fülke mögött kialakított, 43 cm széles és 110 cm magas nyílás volt, amelyre egy, csak a vezetőfülkéből nyitható, tolózárral zárható ajtót szereltek. A nagyobb rejtekhely mérete sem érte el a 4 m2-t, a kisebbiké pedig alig haladta meg a kettőt.

A vádlott 2022. április 29. napján a reggeli órákban a szerb-magyar államhatár közelébe ment és összesen 32 fő, az ország területére illegálisan belépő szír állampolgárt, köztük kilenc, 18 év alatti személyt terelt be a rejtekhelyekre, majd elindult velük az osztrák határ irányába.

A szállítás jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt a rendkívül szűk helyre bezsúfolt csempészett személyek számára, akik közül többen el is ájultak. A migránsok dörömböléssel próbáltak a gépjárművezetőnek jelezni, aki azonban nem állt meg, így csak az M5-ös autópályán végrehajtott rendőri intézkedés akadályozta meg, hogy a szállítás kiszáradás vagy levegőhiány miatt súlyosabb következményekkel járjon.

Az ügyészség a cseh férfit a csempészett személyek sanyargatásával, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozza. A vádlott letartóztatásban várja, hogy bűnösségéről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság döntsön.