Katalizátorokra szakosodott banda ellen emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás bűntette miatt három férfival szemben emelt vádat. Az elkövetők sorozatjelleggel Kecskemét és Kunszentmiklós utcáin parkoló autók katalizátorait lopták el a bennük található nemesfém tartalmú alkatrészek megszerzése és értékesítése céljából.

A vádirat szerint a három kunszentmiklósi férfi nevéhez Kecskemét és Kunszentmiklós területén 13 katalizátorlopás köthető, amit 2020 decembere és a 2021. április között követtek el. A legidősebb férfi egy kivételével valamennyi lopásban részt vett, ő értékesítette a katalizátorokat, majd a pénzt elosztotta. Két fiatalabb társa 4, illetve 6 esetben lopott.

A vádlottak jellemzően leszakították a parkoló autók kipufogóit, majd azokról a katalizátorokat levágták azért, hogy a platinát és palládiumot tartalmazó alkatrészeit értékesítsék. Az elkövetők 10 járműből összesen 810.000 forint értékű katalizátort loptak el. Három alkalommal nem jártak sikerrel, mivel kétszer megzavarták őket, míg egy esetben nem tudták kiszerelni a katalizátort a kiszemelt autóból.

A legidősebb férfi a letartóztatása után bűnügyi felügyelet alá került, azonban három hónap elteltével a mozgását ellenőrző eszközt levágta magáról, a kijelölt kunszentmiklósi ingatlant elhagyta és Kecskemétre távozott. Itt értesült arról, hogy a rendőrség keresi, ezért visszaindult Kunszentmiklósra, ahol a szökése után 3 órával elfogták. A vádlott ezzel újabb bűncselekményt valósított meg és ismét letartóztatásba került.

A büntetett előéletű vádlottakat az ügyészség üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, az idősebb férfit ezen felül fogolyszökés vétségével vádolja és velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Egyikük a mostani bűncselekményeket felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért az ő esetében ennek utólagos végrehajtását is el kell rendelni. A jelenleg is fogva lévő elkövetők bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.