Bíróság előtt felelt a szerb embercsempész

Rendőrség

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség az őrizet ideje alatt, gyorsított eljárásban minősített embercsempészés miatt bíróság elé állított egy szerb férfit. Az elkövetőt 2022. június 12-én reggel fogták el, aki vezetői engedély nélkül egy teherautó rakterében 12 afgán és 8 török állampolgárt szállított.

A vád szerint a szerb férfi 2022. június 11-én, éjjel egy furgon utasaként azért lépett be Magyarországra, hogy un. harmadik országbeli, korábban Szerbiából Magyarországra szökött személyeknek segítséget nyújtson a Nyugat-Európába jutásban. Az embercsempész a gépjárművet az ismeretlen sofőrtől átvette, és azt a megbízója által a mobiltelefonjára átküldött GPS koordináták szerinti helyszínre vezette.

A vezetői engedéllyel nem rendelkező vádlott másnap reggel 12 afgán és 8 török állampolgárt vett fel a járműbe, majd Ausztria irányába indult. A délelőtti órákban a Bács-Kiskun megyei rendőrjárőrök Kiskunmajsa külterületén egy mellékúton ellenőrizték a furgont és a rakterében megtalálták az okmányok nélküli utasokat. Az embercsempész a migránsok sikeres szállításáért 3.000 Eurót kapott volna.

Az ügyészség a szerb férfit vagyoni haszonszerzés végett, több embernek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt az őrizet 72 órás tartama alatt bíróság elé állította. A Kiskunhalasi Járásbíróság a vádlottat az ügyészi indítvánnyal egyezően bűnösnek mondta ki és ezért őt 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá 4 év 8 hónapra kiutasította Magyarország területéről. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az jogerős.