Bankkártya visszaélés

Pénzmosás miatt elltek vádat három férfival szemben Kecskeméten

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség információs rendszer felhasználásával elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és pénzmosás miatt vádat emelt három férfival szemben, akik 2018 júniusában – kihasználva a fedezet ellenőrzés nélküli tranzakció lehetőségét – több alkalommal az egyikük használatában lévő mobil banki terminálon úgy végeztek átutalásokat, hogy azokat tényleges értékesítés vagy szolgáltatás nem alapozta meg, valamint a bankkártyákon megfelelő  fedezet sem állt rendelkezésre. Első alkalommal 43 millió forinthoz jutottak, későbbi próbálkozásaikat azonban a bankok elutasították.

A vádirat szerint a többszörösen büntetett férfi egy Kecskemét környéki cég ügyvezetőjeként a sértett bankkal kötött szerződés alapján bankkártya terminált üzemeltetett. A férfi a bankkártya pénzforgalom hiányosságait kihasználva az általa üzemeltetett banki terminálon 2018 május végén először szándékosan egy kis összegű, 2 eurós fedezet-ellenőrzési tranzakciót indított az egyik vádlott társával, majd nem sokkal később egy 45 ezer eurós és egy 90 ezer eurós terhelést is kezdeményeztek. A nagy összegű terhelések mögött valós értékesítés vagy szolgáltatás nem volt, ráadásul a vádlott társ bankkártyához tartozó számláján fedezet sem volt. A nagy összegű offline, fedezet ellenőrzés nélküli ügyletek során a bankkártyát kibocsátó bank téves jelzése alapján a terminált fenntartó bank a mintegy 43 millió forintnak megfelelő összeget kifizette az elfogadói hálózatába tartozó vádlotti cég részére. A sértett bank kára nem térült meg.

A vádlottak néhány hét elteltével egy ismeretlen körülmények között hozzájuk került ukrán bankkártyával a birtokos tudta nélkül hasonló, fedezet-ellenőrzés nélküli terhelést kezdeményeztek a cégvezetőnél lévő banki terminálon. A 600 ezer és 500 ezer euro összegű ügyletek ellenőrzése során azonban kiderült a visszaélés, a bank az utalást leállította és a több mint 363 millió forint kifizetése nem történt meg.

Harmadik társuknak amiatt kell felelnie, mert a bankszámlájára a cégvezető vádlott társa által átutalt, bűncselekményből származó összeget továbbutalta illetve részben készpénzben felvette.

Az ügyészség a különös visszaesőnek számító cégvezető vádlottat és társát információs rendszer felhasználásával elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével, míg harmadik társukat pénzmosás bűntettével vádolja. A cégvezető férfi a bűncselekményt két felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért elítélése esetén azok utólagos végrehajtását is el kell rendelni. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Kép: illusztráció.