Pénz

Súlyosította a bíróság másodfokon a korrupt zuglói szakvizsgáztató büntetését

Rendőrség

Jogerős ítélet született a korrupt vizsgáztató ügyében. Egy – OKJ-s szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztet betöltő – nő 2013-ban, Zuglóban megkeresett egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy a bolt üzemeltetéshez szükséges eladói képesítéssel nem bír. Felajánlotta, hogy pénzért szerez képesítést igazoló bizonyítványt. A férfi az ajánlatot elfogadta. 

Ezután egy ismeretlen személy a kereskedelmi záróvizsgán a vesztegető férfi helyett – annak személyi okmányait felhasználva – levizsgázott. A nő az OKJ-s tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt kiállította, majd azt a személyi okiratokkal együtt 160.000 forint készpénz egyidejű átvételével a vegyeskereskedést üzemeltető társának átadta.

A Fővárosi Törvényszék – a hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt folytatott eljárás megszüntetése mellett – a vesztegető férfit bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés bűntettében és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, és 30.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Társát közfeladati helyzettel visszaélés bűntette, vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt 2 év – végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, és 150.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Emellett örökre eltiltotta a vizsgáztatói foglalkozás gyakorlásától és 160.000 forintra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére eltérő jogi minősítés megállapításáért és súlyosabb büntetések kiszabásért, míg a védelem részben felmentésért, téves jogi minősítésért, továbbá enyhítésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság állapítsa meg, miszerint a vizsgabizottság elnökeként eljáró nő hivatalos személy volt, továbbá szabjon ki súlyosabb büntetést. A nő a szakminiszter felhatalmazása alapján közhatalmi feladatot látott el, így hivatalos személyként kért és kapott vesztegetési pénzt, illetve hamisított közokiratot.

A Fővárosi Ítélőtábla 2021 októberében az üzemeltet bűncselekményeit hivatali vesztegetés bűntettének és bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének, míg a nő – mint hivatalos személy – bűncselekményeit hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének és közokirat-hamisítás bűntettének minősítette. A bíróság a férfi pénzbüntetését 100.000 forintra súlyosította. A bíróság a nőt 5 évre tiltotta el a vizsgáztatói foglalkozástól.

Kép: illusztráció.