Három embercsempész állt bíróság elé Kunszentmiklóson

Rendőrség

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség három bűnügyben, gyorsított eljárásban minősített embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állított három külföldi embercsempészt, akik 2021 július és szeptember között összesen 29 migránst akartak Nyugat-Európába szállítani, de útközben elfogták őket.

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség 2021. október 13-án három külföldi embercsempészt állított bíróság elé. A grúz, török és német állampolgárságú vádlottak ismeretlen megbízóik utasítása alapján 2021. július 19. és 2021. szeptember 15. között összesen 29 szír bevándorlót akartak bolgár és német honosságú járművekben a szerb-magyar határtól Nyugat-Európába szállítani, de az egyenruhások az M8 Pentele híd közelében elfogták őket.

A török embercsempész egy személyszállító kisbuszban 7 tiltott határátlépővel haladt Ausztria felé. A német vádlott egy kisteherautó csomagterében 13 migráns személlyel közlekedett, amikor a Bács-Kiskun megyei járőrök tetten érték. A grúz férfi egy kombi személyautó hátsó ülésén négy, a csomagtartóban további öt külföldit szállított. Észlelve a rendőri jelenlétet ki akarta vonni magát az ellenőrzés alól, ezért a grúz embercsempész szándékosan nekihajtott a menekülőutat elzáró rendőrségi szolgálati járműnek, végül ütközést követően őt is elfogták.  Mindhárom embercsempész tisztában volt azzal, hogy utasaik a szerb-magyar határt jogellenesen, tiltott módon lépték át.

Az elfogásukat követően letartóztatásba került vádlottakat a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt bíróság elé állította.

A Kunszentmiklósi Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottakat és mindegyiküket végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte. A leghosszabb szabadságvesztés 2 év 9 hónap börtön volt. A bíróság a külföldi állampolgárságú vádlottakat határozott időre – a kiszabott börtönbüntetés kétszeresének megfelelő időtartamra – ki is utasította az országból, továbbá a lefoglalt mobiltelefonokat elkobozta. A bíróság ítélete egy ügyben jogerőre emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.