Ittas embercsempész Kecskeméten

Rendőrség

2021. január 6-án hajnalban Kecskemét belterületében a járőrök elfogtak egy embercsempészéssel gyanúsítható magyar férfit.

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján – állították meg a teherautót, melynek raktárében negyven, magát szír állampolgárnak valló határsértő utazott. Az illegális migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A sofőrrel szemben alkoholszondát alkalmaztak, ami pozitív értéket mutatott.

A teherautó 30 éves vezetőjét embercsempészés bűntett és járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt előállították, és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai őrizetbe vették.

A rendőrök a jelenleg is letartóztatásban lévő gyanúsított ügyében a szüksége eljárási cselekményeket elvégezték, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.