Vádemelés a gyalogost a zebrán elütő buszvezető ellen Kecskeméten

Rendőrség

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy buszvezető férfi ellen, aki 2019. augusztus 2-án este Kecskeméten egy helyi járatú buszt vezetve elütött egy zebrán átkelő gyalogost, ami miatt a sértett két nappal később belehalt a sérüléseibe.

A vádirat szerint a buszvezető vádlott 2019. augusztus 2-án este Kecskeméten a Dózsa György úton, az Izsáki út felől a Petőfi Sándor utca irányába vezetett egy helyi járatú buszt mintegy 45 km/h sebességgel. A gyér forgalmú úttest nedves volt, a közvilágítás működött, az esti szürkület miatt a látási viszonyok korlátozottak voltak.

Haladása során a buszvezető az Ipoly utca kereszteződése után egy zebrához ért. Nem adott azonban elsőbbséget a zebrán előtte balról jobbra áthaladni szándékozó gyalogosnak, ezért a fékezése ellenére, mintegy 20 km/h sebességgel az autóbusz elejével elütötte a sértett férfit. A gyalogos az elütés miatt az úttest jobb szélére zuhant, míg a vádlott a busszal a külső sávban állt meg.

A gyalogost a mentők kórházba szállították. A balesetben a sértett azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházi ellátása ellenére két nappal később meghalt. A baleset során elszenvedett sérülések és a sértett halála között egyenes oksági összefüggés állapítható meg.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, ami szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni; a jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

A szabadlábon védekező vádlottat a járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Az ügyész végrehajtandó fogház, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük