Adócsalás és okirathamisítás miatt fog felelni

Rendőrség

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Ficsór Gabriella vezette tanácsa 2016.10.20-án 10 órától a következő ügyet tárgyalja.Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 januárjában Sz. Tamás I.r. vádlottat 4 rb. adócsalás bűntette és 3 rb. magánokirat-hamisítás vétsége miatt 3 év börtönbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 3 év gazdálkodó szervezet vezetése foglalkozástól eltiltásra ítélte. N. Tibor II.r. vádlottat4 rb. bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntette, 3 rb. bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 2 év gazdálkodó szervezete vezetése foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, I.r. vádlottal szemben vagyonelkobzás intézkedés alkalmazásáért jelentett be fellebbezést. A vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. A bíróság által megállapított tényállás szerint I.r. vádlott 2005-2009 márciusa között egy miskolci székhelyű alumínium-gyártással és hulladék-nagykereskedelemmel foglalkozó Kft. vezérigazgatója volt. A társaság tulajdonában állt egy alumínium tömb gyártó üzem is, amelyben a felvásárolt alumínium hulladékok feldolgozása történt. II.r. vádlott, 2007-ben egy nyíregyházi székhelyű fémhulladékok felvásárlásával és értékesítésével foglalkozó gazdasági társaság meghatalmazottjaként rendelkezett a cég számlatömbjei és bélyegzője fölött. 2007 júliusa és 2008 májusa között II.r. vádlott egy harmadik, fém, és érc-nagykereskedelemmel foglalkozó cég, vezető tisztségviselője is volt. Ez utóbbi cégnek sem alkalmazottai, sem tárgyi eszközei nem voltak, a cég székhelyén gazdasági tevékenység nem folyt. 2207-2008-ban II.r. vádlott a saját illetve a nyíregyházi kft nevében 292 fiktív számlát bocsátott ki összesen több mint 2 és félmilliárd forint értékben, I.r. vádlott cége számára.

A számlák csak azt a célt szolgálták, hogy I.r. vádlott Kft-je adóbevallásakor azokkal a Kft adóit próbálja csökkenteni. I.r. vádlott ismeretlen beszállítóktól számla nélkül szerzett be fémhulladékot, amelyek feldolgozásra kerültek és az ebből keletkezett bevétele csökkentése érdekében volt szüksége költségszámlák beszerzésére. I.r. vádlott íly módon 2007-2008-ban általános forgalmi adónemben 461 millió forinttal, társasági adónemben mintegy 345 millió forinttal, különadó adónemben pedig csaknem 87 millió forinttal csökkentette Kft-je adófizetési kötelezettségét. 2007 augusztusában I.r. vádlott cége bérbe adta gépeit, berendezéseit és munkavállalóinak foglalkoztatását is II.r. vádlott Kft-jének. Azonban, mivel a társaság nem rendelkezett szakhatósági engedéllyel, az „átvett” munkavállalókat továbbra is I.r. vádlott foglalkoztatta.

Az alkalmazottak „papíron” történő kölcsönadása azért történt, hogy I.r. vádlott Kft-je által készített alumínium tömböket úgy tüntetessék fel, mintha azokat ténylegesen II.r. vádlott cége gyártotta volna, és amelyeket I.r. vádlott megvásárolt. Erről a bérmunkáról és az értékesítésről is szóltak fiktív számlák. I.r. vádlott tagadta a bűnösségét, II.r. vádlott szintén tagadta a bűncselekmény elkövetését. Első nyilvános ülés.