Szennyvíz

NNK: enyhén csökken a szennyvízben az örökítőanyag koncentrációja

Ország

Enyhén csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügy Központ (NNK) a honlapján csütörtökön.

Azt írták: a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja a 21. héten enyhe csökkenést mutatott.

A települések többségét stagnálás jellemzi. Csökkenő tendencia látható Győrben, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben – írták, kiemelve, emelkedő tendencia sehol sem tapasztalható.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben kilenc városban a “mérsékelt”, míg 11 helyszínen az “emelkedett” tartományba esik – tették hozzá.

6 millió 422 ezer a beoltott, 171 az új fertőzött és elhunyt öt beteg

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 413, közülük 6 210 980-an a második, 3 905 405-en a harmadik, 425 897-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a Koronavírus Sajtóközpont az összesített adatokat ismertetve csütörtökön az MTI-vel.

A múlt héten 171 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 202 887-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – írták. Hozzátették: az előző héten elhunyt öt, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 873-ra emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 151 825, az aktív fertőzöttek száma pedig 2189-re csökkent. Jelenleg 23 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük ketten vannak lélegeztetőgépen – áll a közleményben.

Kitértek arra, hogy Magyarországon a járvány hosszú ideje mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik; a megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

(MTI)