Erdőirtás

Meghátrált a kormány: mégsem lehet természetvédelmi területeken tarvágást végezni

Ország

A keddi Hivatalos Értesítőben megjelent módosítás szerint mégsem lehet természetvédelmi vagy Natura 2000 területen fákat kivágni, holott az eredeti rendelet ezt még engedte – vette észre a portfolio.hu.

Az eredeti rendelet szerint a védett természeti területen is lehetett volna fákat kivágni, a mai értesítőben megjelent módosítás viszont felülírja ezt az elképzelést.

A mostani módosításban ez áll:

“Természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek,természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágás – az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) szerinti esetek kivételével – nem végezhető”.

https://debreceninap.hu/orszag/2022/08/13/az-agrarminiszterrel-megint-leirattak-hogy-az-uj-fakivagasos-rendelet-nem-veszelyezteti-az-erdoallomanyt/

Fontos plusz változtatásként jelent meg az értesítőben az is, hogy

A megnövekedett tűzifa-keresleti igényt az állami erdőgazdálkodónak elsősorban akác főfafajú átmeneti erdő vagy kultúrerdő állomány letermelésével kell teljesíteni.

Az eredeti rendelet szerint a kormány gyakorlatilag minden tilalmat elhárított a fakitermelés útjából.