Az NVI már pénteken elkezdi a népszavazási kezdeményezések aláírásainak ellenőrzését

Ország

Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését – tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-t.

“A szervező, Karácsony Gergely Szilveszter magánszemély a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló népszavazási kérdések kapcsán – saját tájékoztatása szerint – kérdésenként 235 ezer aláírást nyújtott be” – írta az NVI, hozzátéve, az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze.

Kiemelték: az NVI a népszavazási törvényben előírt határidőn belül elvégzi az aláírások tételes, egyenkénti ellenőrzését és megnöveli kapacitását annak érdekében, hogy mielőbb befejezze az eljárást.

Ezt az is indokolja, hogy a két népszavazási kérdés aláírásainak ellenőrzése mellett az április 3-án tartandó országgyűlési választás és a köztársasági elnök által már szintén erre a napra kitűzött négy kérdésről szóló népszavazás előkészítésének utolsó szakasza is fokozott ütemben zajlik – jegyezték meg.

Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.

Tudatták azt is, hogy pénteken az ívek százas kötegekbe rendezésével kezdik el az ellenőrzést, amit a szkennelésük, majd az íveken található aláírások manuális ellenőrzése követ.

Ahhoz, hogy az Országgyűlés kötelezően elrendelje a népszavazást, arra van szükség, hogy az ellenőrzési eljárás végén kérdésenként legalább 200 ezer érvényes aláírás legyen – írták.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán