Fülöp Attila: sosem szabad sajnálattal beszélni a fogyatékossággal élőkről

Ország

Sohasem szabad sajnálattal beszélni a fogyatékossággal élőkről, mert ha lehetőséget, támogatást adunk nekik, akkor ők is értéket tudnak teremteni – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány értelmi fogyatékossággal élő munkatársai által megalkotott Lumina design lámpacsalád bemutatóján úgy fogalmazott: az elvégzett munka, a foglalkoztatás adja a legtermészetesebb kötődést fogyatékosággal élő és a nem fogyatékossággal élő emberek között. “Akkor tudjuk egymás életét elfogadni és megérteni, ha ugyanabban a szobában, ugyanannál az asztalnál vagy gyártósor mellett állunk, és ugyanazt meg tudjuk csinálni” – fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy Magyarországon a fogyatékossággal élő embereknek három lehetőségük van a munkavállalásra. Ebből az egyik a piaci körülmények között történő munkavégzés, a másik, ha egy akkreditált cégnél foglalkoztatják őket, a harmadik – és talán a legnehezebb misszió -, a súlyos fogyatékossággal élőknek nyújtott fejlesztő foglalkozás során végezhető munka. Hozzátette: a Lumina design lámpacsalád ez utóbbi foglalkoztatásban született meg.

Kiemelte, a jövő évi költségvetésben 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, akkreditált cégek támogatására, ez 4,5 milliárd forinttal több, mint az idei összeg.

A másik változást említve Fülöp Attila elmondta, eltörölték a fogyatékossággal élők bérplafonját, amit meghaladó fizetés után megszűnt az egyéb juttatásuk. Ezzel a módosítással is minden szolgáltatót és céget arra szeretnének ösztönözni, hogy azt a munkavállalót, aki fogyatékossággal él, de kiváló munkát végez, fizessék meg érdemei szerint – emelte ki.

Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, az alapítvány harminc éve dolgozik azért, hogy több száz fogyatékossággal élő embernek nyújtson családias lakhatást, foglalkoztatást, művészeti képzést; emellett rászoruló gyermekek, családok ellátását végzik.

Ezenkívül több mint húsz éve biztosítanak értelmi sérültek számára olyan munkahelyeket, ahol környezettudatos módon minőségi re-design termékek készítésével foglalkoznak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük