Kerékpárút-fejlesztés Hajdú-Bihar megye

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Ország

Július 15-én délig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpáros település és a kerékpárosbarát Magyarország idei pályázati kiírásaira – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az ITM a helyi önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások kerékpározásra ösztönző intézkedéseit, támogató hozzáállását ismeri el a kerékpárosbarát település és kerékpárosbarát munkahely címekkel.
Hangsúlyozták: a kerékpározásnak az egyik legalacsonyabb a helyigénye a városi közlekedésben. Rövidebb távokon a leggyorsabb eljutási lehetőséget biztosítja, mert a torlódások nem késleltetik a biciklistákat, és parkolóhelyet sem kell keresniük. A biciklizés nagymértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is – tették hozzá.

A kerékpáros forgalom részarányának növelését a közlekedésben az infrastruktúra fejlesztése mellett az eredményes szemléletformálás segítheti elő. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és munkaadók hatékonyabban népszerűsíthetik, erre bátorítanak a kerékpárosbarát címek is, amelyekkel jelenleg kilenc település és tizenegy munkahely büszkélkedhet – írták.

A közleményben idézték Mosóczi Lászlót, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, aki hangsúlyozta: a kormány határozottan támogatja a kerékpározás térnyerését az autós közlekedés azonos szabadságfokot, közvetlen eljutást biztosító alternatívájaként. Emlékeztetett: 2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonalat fejlesztettek Magyarországon, a teljes kerékpározható hálózat hossza pedig a kiépített és kijelölt utakat is beleértve, 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.

A kényelmesebbé és biztonságosabbá váló kerékpározás egyre több helyen kínálhat ésszerű alternatívát az egyéni autóhasználattal szemben a mindennapokban, vonzó kikapcsolódási lehetőséget a hétvégéken, a vakáció idején – emelte ki Mosóczi László.

Az ITM tájékoztatása szerint a pályázatra négy-négy kategóriában jelentkezhetnek a munkahelyek – multi, nagyvállalat, kkv és közintézmény -, valamint a települések – megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség, illetve község -, a regisztrációs felület a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján érhető el (http://www.kti.hu/kerekparosbarat-regisztracio/).