Machu picchu

Újra látogatható a Machu Picchu

Kultúra

Szerdától újra látogatható a Machu Picchu – írta perui tisztségviselőkre hivatkozva a BBC brit műsorszolgáltató honlapja.

A világörökség részéhez tartozó inka romvárost turisták ezrei keresik fel naponta. A területet több mint három hete zárták le, miután kormányellenes tüntetők elbarikádozták az odavezető utat.

A perui hatóságok jelezték: mindent megtesznek a látogatók biztonsága érdekében.

A gazdaság szempontjából létfontosságú idegenforgalom a perui GDP 3-4 százalékát teszi ki. A belpolitikai válság miatt a szektor egyes becslések szerint eddig több mint hatmillió dollárt veszített.

A múlt héten korlátozott szolgáltatással újraindult a vasúti forgalom a térségben, amelyet azt követően függesztettek fel, hogy a tüntetők sziklatömböket gördítettek a sínekre.

A zavargások Pedro Castillo elnök eltávolítása és letartóztatása után kezdődtek tavaly decemberben. A 2021-ben megválasztott elnököt azután tartóztatták le, hogy december 7-én elrendelte az őt alkotmányos vádeljárással menesztő parlament feloszlatását, és rendeleti úton akart kormányozni, amit a kongresszus puccskísérletnek minősített. Castillo jelenleg börtönben van, és lázadással vádolják. Tisztségét alelnöke, Dina Boularte vette át.