Szent Efrém Férfikar

Debrecenben is húsvéti koncertet ad a Szent Efrém Férfikar

Kultúra

A Szent Efrém Férfikar és Lovász Irén áprilisban Budapesten és Debrecenben is húsvéti koncertet ad.

Az előadók három nemzet zenéiből állították össze a műsort, amelyben magyar, orosz és ukrán imák, szakrális énekek hangzanak el a nagyböjti, a nagyheti és a húsvéti repertoárból. A műsorban helyet kapnak palócföldi, erdélyi, moldvai csángó népénekek, amelyekhez kifejezetten erre az alkalomra készített közös feldolgozást a férfikar és Lovász Irén.

Elhangzanak a Kárpát-medencei görögkatolikus és a bizánci énekhagyomány nagyböjti és húsvéti énekei is, így adva egy kultúrákon átívelő összképet a kereszténység legfontosabb ünnepéről. A hagyományokhoz híven két dalt a közönség is együtt énekelhet majd az előadókkal – közölte az együttes az MTI-vel.

A húsvéti koncertet április 21-én a Kálvin téri református templomban, április 23-án a debreceni Szent Anna-székesegyházban hallhatja a közönség.

A nyolctagú Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. A férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az “igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között.