Húsz éve ítélik oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjat a természettudományokat tanító legkiválóbb pedagógusoknak

Kultúra
Huszadik alkalommal indul a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszaka – az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén is kiadta a pedagógus Kossuth-díjként emlegetett pályázatot. Az Életműdíjat és a vele járó 1,5 millió forint anyagi elismerést a közoktatás 5-12. évfolyamaiban biológiát, fizikát, matematikát vagy kémiát tanító pedagógusok közül két-két tanár nyerheti el. A pályázati időszak 2020. október 5-én ér véget.

Napjainkban sok szó esik a pedagógusokról, akik az átlagos hétköznapokon kevesebb elismerést kapnak. Most napi rendszerességgel beszélünk róluk, hiszen a hagyományos iskolai keretek közötti oktató-nevelő munka hiányát ebben az időszakban minden szülő közvetlenül érzi.  Ezért is kiemelten fontos, hogy a figyelem fókuszába kerülnek azok a tanárok, akik egész életüket a jövő nemzedéke tanításának és formálásának szentelték.  A kialakult helyzet csak növeli jelentőségüket, hiszen most a hagyományos kereteken túllépve nap mint nap próbálnak megoldást találni a digitális oktatás által létrejött kihívásokra.

Wigner Jenő, Harsányi János és Neumann János világhírű magyar tudósok, de vajon honnan ered kivételes gondolkodásmódjuk, csillapíthatatlan érdeklődésük tudományterületük iránt? A Fasori Gimnázium legendás matematikatanára, Rátz László, maradandót alkotott a természettudományok tanításában. Rátz tanár úr ma is követendő példa minden pedagógus számára, a róla elnevezett Életműdíj pedig a legnagyobb hazai szakmai elismerés, amelyet a természettudományos tárgyat oktató pedagógusok elnyerhetnek.

Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke így nyilatkozott a legutóbbi díjátadón: „Büszke vagyok, hogy 19 év alatt 144 kiemelkedő pedagógust több mint 174 millió forinttal támogathattunk. Kiemelten fontos, hogy a jövő generációi megfelelő tudást kapjanak, ennek pedig fontos eleme, hogy elismerjük az elkötelezetten dolgozó pedagógusokat.”

A tudományos oktatást rendszeresen és jelentősen támogató három cég – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. pontosan 20 évvel ezelőtt alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a mögötte álló Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért.  Egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon pedagógusok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit, kiveszik részüket a hátrányos helyzetű diákok segítéséből, valamint hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához is.

A díj 20 éves jubileumának alkalmából elindított Facebook oldalon kiemelt figyelem összpontosul a pedagógus szakma képviselőinek bemutatására az Alapítvány mottóját szem előtt tartva: „…hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem a tanáraik nevét is ismerjük…”

Az Alapítvány várja az aktív és nyugdíjas éveikben járó pedagógusokról szóló pályázatokat egyaránt.

Az ez évi pályázati anyagok benyújtásának határideje 2020. október 5. éjfél.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük