Kettős jubileum a hagyományok jegyében

Kultúra

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Szeredás Népzenei Együttes, Gyönyörű Zsigmond vőfély pedig 1000. lakodalmával jubilál.

A közönség 2018. december 8-án, szombaton találkozhat az „ünnepeltekkel” a Hajdú Táncegyüttes Székházában (Debrecen, Hatvan u. 32.), ahol már délután 2 órától adventi kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, mesedélután, 16:30-tól maskarás táncház, 20 órától ünnepi koncert, este 10 órától pedig hajnalig tartó táncház várja az érdeklődőket.

A Szeredás az elmúlt negyedszázad alatt csaknem 3000 előadáson szórakoztatta közönségét, óvodákban, iskolákban, kis- és nagyrendezvényeken, fesztiválokon. Az együttes munkásságát a Népművészet Ifjú Mestere címmel, Csokonai és Kölcsey-díjakkal ismerték el, művészeti vezetője, Kálmán Péter „Cucás” munkásságát pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el.

A szombati zenés ünnepi műsor az elmúlt 15 év „termésének” keresztmetszetét mutatja be, természetesen Gyönyörű Zsigmond nagyvőfély közreműködésével, aki az elmúlt 30 évben az országban egyedülálló módon, több mint 1000 lakodalomban látta el a vőfély felelősségteljes tisztét.

Emellett gyűjtője, ápolója is a vőfélyhagyományoknak: nevéhez fűződik a kétévente Földesen rendezett Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó megszervezése, szerkesztésében elkészült a Kárpát-medencei vőfélyek könyvének első kötete, és tervei szerint hamarosan megnyitja kapuit szülőhelyén, Sárándon a Vőfély Múzeum, ahol a nagyközönség is megismerheti a vőfélyhagyományok szellemi-tárgyi emlékeit.