Debreceni költőnek állítottak szobrot Kisújszálláson

Kultúra

2015. október 23-án Kisújszálláson avatták fel Debrecen kiváló tanára, Kiss Tamás költő szobrát, akinek költői, írói, műfordítói és tanári pályája Debrecenben teljesedett ki.

Kiss Tamás az egyik legismertebb 20. századi magyar költőnk, akinek ha műveit nem is, de nevét és irodalmi hatását hazánkban mindenütt ismerik. 1912. szeptember 5-én született Kisújszálláson, majd az 1932-ben megszerzett érettségi bizonyítvánnyal a Debreceni Református Teológiára felvételizett. Történelem és magyar szakos tanári oklevele megszerzése után családjával végleg Debrecenben talált otthonra.

A debreceniek számára Kiss Tamás nem csak a nagyszerű költőt jelenti, hanem a felejthetetlen tanáregyéniséget is. A Dóczi Református Leánynevelő Intézet tanítóképzőjében vallástanár lett, majd az iskola államosítása után 1952-től a Közgazdasági Szakközépiskola jogelőd intézményében tanított. Ezt követően a gyakorlóiskola jelleggel működő Fazekas Mihály Gimnázium, a volt „Reál”, majd a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium vezetőtanára volt. Tanítványai visszaemlékezései szerint a gyerekszeretet, alapos tárgyi ismeret, a tanulókkal szembeni megértés jellemezte.

Kiss Tamás végig jelen volt Debrecen kulturális közéletében is. Az Alföld folyóirat névadója és szerkesztője zsinórmértékként szolgált az irodalom művelőinek és kedvelőinek egyaránt.
Debrecen városa Csokonai-díjjal, Pro Urbe-díjjal, 80. születésnapján pedig díszpolgári címmel ismerte el, majd a 85. születésnapján kiadta összegyűjtött verseit, Árnyékos út címen. 2003-ban halt meg, Debrecen városa díszsírhellyel tisztelte meg. A kisújszállási szobor Pintér Attila szobrászművész alkotása.

„Én azt a Debrecent szerettem meg, amelynek címerében máig ott áll lángokban a Napba néző főnixmadár: két szárnya tájakat köt össze, Keletet Nyugattal, eget a földdel. A tüzekben sokszor elhamvadt civitást, amely mindig tudott újrakezdeni… Nem itt születtem, de az ő szellemi gyermeke vagyok…”  Kiss Tamás