Harci bemutatók, sportviadalok, előadások, kiállítások és koncertek az Ősök Napján Bugacon

Helyi hírek

Harci bemutatók, sportviadalok, előadások, kiállítások és koncertek is várják az érdeklődőket az Ősök Napján augusztus 4. és 6. között a Bács-Kiskun vármegyei Bugacon – közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Ősök Napja 2011 óta kelti életre a honfoglalás korát antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek segítségével, hogy látványos és minden korosztály számára élvezhető módon mutassa be a régmúlt időket.

A rendezvény kiemelt célja a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása, valamint az ősi nomád gyökerű sportok újjáélesztése. Ennek jegyében nomád erőpróbákat, lovas vetélkedőket és íjászversenyeket is szerveznek, amelyekre bárki jelentkezhet előzetes regisztráció után. A népszerű agarász- és solymászbemutatók mellett látogatható lesz az Ősök Napjára felépült nomád szállás és hadi tábor.

A programsorozat fő látványosságai közé tartozik az 500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrzőt felvonultató tradicionális seregszemle, amelyet szombaton és vasárnap a déli órákban rendeznek meg. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokat is hallhatnak egyebek mellett az avar korról, a rokon népekről és genetikai kutatásokról, de különleges régészeti kiállítást is láthatnak “Attila sátrában”, vagy megcsodálhatják az ősök arcképcsarnokát. A szervezők készülnek továbbá népzenei és magyar táltos-zenei bemutatókkal, táncházzal, de számtalan kézműves program közül is válogathatnak a látogatók. A legkisebbek a gyerekudvarban vagy a pancsolóban játszhatnak, a pihenéshez pedig egy baba-mama jurta is nyitva áll majd. A rendezvényhez több mint ötven zenei és hagyományőrző-, valamint tudományos program kapcsolódik.

A szervezők célja a kezdetektől az volt, hogy alkalmat teremtsenek az azonos történelmi gyökerekkel rendelkező embereknek a találkozásra és az összetartozás megélésére.

(MTI)