Vízmű szerelvénycsere

A petőfitelepi szennyvízátemelőnél cserélt szerelvényeket a vízmű

Gazdaság Helyi hírek

Óriási csapokat, csatlakozókat cserélt a múlt héten Petőfitelepen, a Pápai utca és a Göndör sarkánál a Szegedi Vízmű – megkérdeztük a társaságot, mit kell tudni a munkáról.

Laikusnak az sem volt világos elsőre, hogy ez csapadékvíz- vagy szennyvízátemelő. Arra is rákérdeztünk, a munka hibajavítás, vagy előre tervezett csere? Ha az utóbbi, hol volt és hol lesz még hasonló munka?

„Petőfitelepen, a Göndör sori körzeti szennyvízátemelőnél előre tervezett rekonstrukciós munka során szerelvénycserét végzett a Szegedi Vízmű Zrt. A régi szerelvények elhasználódtak, azért volt szükség a cserére” – írta válaszában Balaton Krisztina, a társaság kommunikációs vezetője.

Megtudtuk, idén két átemelőnél terveztek be ilyen jellegű munkát, már mindkettő elkészült. A rekonstrukció kivitelezése a városi Vízügyi Építési Alap (VÉA) terhére történt.

Vízmű szerelvénycsere

A csatornahálózat egy részében a szennyvíz, a gravitáció segítségével, lejtéssel folyik a főgyűjtőcsatornába, majd a szennyvíztisztító telepre átemelők segítségével. Olyan síkvidéken, mint Szeged, szükség van átemelő berendezésekre, amelyek szivattyúkkal segítik, hogy a csatornahálózatban összegyűjtött szennyvíz eljusson a szennyvíztisztító telepre.

“Szegeden 86 körzeti szennyvízátemelő üzemel” – zárta válaszát a Szegedi Vízmű.