Fákat ültettek Nyíregyházán a polgármesteri faültetési program keretében

Helyi hírek

42 darab facsemetét ültettek el Nyíregyházán a Törpe utcai egykori rutinpálya mellett.

A fákat a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesülete ajánlotta fel a polgármesteri faültetési program folytatására. A facsemeték között van amerikai ámbrafa, gömbakác, kislevelű hárs és gömb csepleszmeggy is, amelyeket a város hét pontján ültetnek el. Ezen helyszínek egyike a Törpe utca, ahol kislevelű hársfát ültetett el Kovács Ferenc polgármester és Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesülete képviselőivel közösen.

„A lakosság itt is kérte azt, hogy ültessünk fákat, de bizony itt a szükségszerűség is indokolttá teszi ezt, hiszen az elmúlt évben a vihar kidöntött egy gyönyörű nagy fát. Nemcsak a pótlás, hanem az egyéb igényeknek a kielégítéséről is szó van most. Idén nyáron a kőlaposi játszótéren már ültettünk fákat, a közeljövőben pedig várhatóan a Korányi Frigyes utca 40. szám mögötti zöld ligetes részen is fák pótlására fog sor kerülni” – mondta Halkóné dr. Rudolf Éva önkormányzati képviselő.

A városban a faültetés örvendetes, hiszen sok fa pusztult ki az időjárási körülmények és a rendkívüli aszály miatt az éven, ezért szükségszerű a pótlásuk. A fák amellett, hogy megtisztítják a levegőt, sok vizet is párologtatnak. A párolgás endoterm folyamat, így a fa a párolgása során hűti a környezete hőmérsékletét, ami kifejezetten hasznos a kánikulai nyár alatt.

„Az önkormányzat tíz éve, amióta fejlesztések vannak, mindig a fejlesztések középpontjába helyezte, hogy a környezetünket javítsuk. A környezetvédelem fontos szempont, ahogy a levegőminőség javítása is, ezeket segítették az eddigi programok is, az összes intézményünk energetikai felújítása, az új gázüzemű buszok beszerzése, a kerékpárutak építése, az utóbbi években már a napelemek építése és természetesen a fásítási program, ami már 4-5 éve nagy sikerrel fut. Ennek nagyon örülök, mert ezzel több ezer fával gazdagodott már Nyíregyháza, nemcsak az önkormányzat révén, hanem nagyon sokan társultak ehhez a programhoz: cégek, vállalkozók, intézmények. A Nyíregyházáért Vállalkozók Egyesület már nem először csatlakozott, hanem már a legelső alkalommal is részt vettek a Szegfű utcai faültetésen” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Aljas módszerrel mérgeztek meg egy fát Nyíregyházán

fotó:Nyíregyháza.hu