Asztrofotósok

Asztrofotósok kiállítása nyílik a Somogyi-könyvtárban

Helyi hírek Kultúra

Alig több, mint egy évtizede új lehetőség nyílt hazánkban az égbolt megfigyelésére, ami rövidesen az asztrofotózás forradalmához vezettet. Ez idő alatt számtalan káprázatos felvétel született köszönhetően a magyar asztrofotósok kitartásának és odaadó munkájának. November 3-án csütörtökön 16.30 órakor a Somogyi-könyvtár első emeleti közösségi térében nyílik kiállítás Szegedi csillagok címmel.

Az asztrofotózás azoknak nyújt új élményeket az égbolt és az univerzum tanulmányozása során, akik nem elégszenek meg a távcsőbe pillantással, részletesebb, maradandóbb, színesebb képet szeretnének látni.

– Az asztrofotózás valójában nem más, mint szemünk világának egy olyan kiterjesztése, amivel az éjszakai égbolt jelenségei, ezáltal a kozmosz mélysége elérhetővé válik mindazok számára, akik belevágnak ebbe a kitartás igénylő, de emberi képzeletet felülmúló, csodálatos élményekben gazdag munkába – olvasható a Magyar Asztrofotósok Egyesületének honlapján.

A szegedi csillagokat tekinthetik meg egy különleges nézőpontból azok, akik ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba november 3-án, délután. A szegedi asztrofotósok egy vetített képes előadással egybekötött kiállításmegnyitóval készülnek a közönségnek.

A tárlatot dr. Barna Barnabás a Szegedi Tudományegyetem csillagásza, a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Helyi Csoportjának vezetője nyitja majd meg.

Az MCSE Szegedi Csoportja 1994 novemberében jött létre, fő célkitűzése a csillagászat minél több ágának művelése. A csoport bázisa a Szegedi Csillagvizsgáló lett, amelynek alapítványa mindenben támogatja a helyi amatőrcsillagászati életet. Majd két évtizedes sikeres ismeretterjesztő és közösségépítő tevékenység után azonban a helyi csoport aktivitása sajnos hosszú évekig szünetelt.

A Szegedi Csoportot 2021 januárjában alapították meg újra több mint húsz, helyi MCSE-tag közreműködésével. A csoport célja, hogy továbbvigye a helyi amatőrcsillagászati élet hagyományait a közös észlelések, helyi találkozók, és a csillagvizsgálóban történő ismeretterjesztés révén. Emellett folyamatosan bővítik a csoport tevékenységeit, többek között asztrofotózással és képzések szervezésével.

A kiállítás egészen december 17-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár 1. emeleti közösségi terében.