Gazdag leletegyüttest találtak a régészek a Berettyó mentén

Budapest ad otthont az Európai Régészek Szövetsége éves találkozójának augusztus végén

Egyetem Helyi hírek

Több mint hatvan országból mintegy 2100 régész részvételével rendezik meg Budapesten az Európai Régészek Szövetségének (European Association of Archaeologists – EAA) éves találkozóját, amelynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ad otthont augusztus végén – hangzott el az eseményt beharangozó szerdai sajtóeseményen Budapesten.

Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja elmondta, hogy a konferencia, amelyen 199 szekcióban csaknem háromezer előadás hangzik majd el, az ELTE, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. közös szervezésében valósul meg augusztus 31-től szeptember 3-ig.

A rangos nemzetközi esemény célja, hogy bemutassa a legfrissebb tudományos, kutatási eredményeket a régészet és a kulturális örökségvédelem témájában.

Hozzátette: Magyarország az őskori leletektől kezdve rengeteg régészeti kinccsel rendelkezik és ez jó alkalom arra, hogy ezeket a nemzetközi közönség előtt bemutassák. Hangsúlyozta, hogy a szakmai előadásokon kívül számos kísérő rendezvény is szerepel a programban, amelyeken lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre.

Anders Alexandra, az ELTE Bölcsészettudományi Kar tudományos főmunkatársa, az EAA 2022 szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy a 60 ország csaknem háromezer régészét tömörítő EAA – amelynek elnöke Bánffy Eszter, az ELTE címzetes egyetemi tanára – 1994-ben alakult, és minden évben más európai nagyvárosban rendezi meg éves találkozóját, általában egyetemi városokban. Hangsúlyozta, hogy a konferencia csaknem 150 év óta az első nagyszabású régészkonferencia a magyar fővárosban.

Hozzátette, hogy a prágai székhelyű szakmai szervezet konferenciájára a legnagyobb számban Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Magyarországról érkeznek régészek, de sokan jönnek az Egyesült Államokból is. Az esemény ünnepélyes nyitórendezvénye augusztus 31-én lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Várkert Bazárban. A szakmai eseményeket szeptember 1. és 3. között tartják.

Anders Alexandra tájékoztatása szerint az eseményen, amelynek mottója a (Re)integration, idén hat téma szerepel, ezek közül kettő kiemelten fontos a magyar régészek számára: az egyik a Kárpát-medence régészete, annak bemutatása, hogy hogyan integrálódtak a különböző népek a Kárpát-medencében. A másik kiemelt téma a Római Birodalom, illetve a klasszikus régészet lesz. Mint mondta, ezt azért is szerették volna beemelni a konferencia fő témái közé, mert az ókori Brigetióban (Komárom / Szőny) 3 évtizede folynak feltárások, amelynek eredményeiről beszámolhatnak az eseményen.

Kitért arra is, hogy a régészet helyzete mellett más aktuális témákat is érintenek majd, így például előadás hangzik el a klímaváltozásról és annak hatásairól a régészetre és a társadalomra.

Az EAA célkitűzései között szerepel az európai régészeti örökség kezelésének és értelmezésének segítése, az európai régészeti kutatás fejlesztése. A szövetség hivatott előmozdítani a régészszakma érdekeit Európa szerte.

(MTI)