Rekordot ért el a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű távhőtermelése tavaly

Helyi hírek

Rekordot ért el a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű távhőtermelése tavaly – közölte a létesítmény tulajdonosa, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.

A hulladékhasznosító negyvenéves fennállásának legnagyobb volumenű távhőtermelését érte el 2021-ben, mintegy egymillió gigajoule (GJ) hőenergiát állított elő – írták.

Az 1982-ben üzembe helyezett, időközben teljes rekonstrukción átesett létesítmény Magyarország egyetlen, kommunális hulladékot termikusan hasznosító létesítménye.

A távhőszolgáltatói szektorra is fontos szerep hárul az Európai Unió klímavédelmi céljainak teljesítésében, a 2020. végén elfogadott Nemzeti Energiastratégiában is kiemelten szerepel a Zöld Távhő Program – tudatták.

A célkitűzés értelmében a földgáz arányát az országosan 70 százalék feletti szintről 50 százalékra kell csökkenteni 2030-ra a távhőtermelésben. A most elért eredmény ehhez visz közelebb – áll a közleményben.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 2021-ben megtermelt  hőenergia 28 ezer átlagos budapesti háztartás éves távhőigényét biztosította környezetbarát, fenntartható módon. Az erőműben alkalmazott ötlépcsős füstgáztisztítási eljárás eredményeként a létesítmény működése megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak – közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

MTI