Evangélikus óvodát avattak Kecskeméten

Helyi hírek

Új köznevelési intézménnyel gyarapodott a 2021–2022-es tanévtől a Magyarországi Evangélikus Egyház. A Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda ünnepélyes átadását október 7-én tartották. A több mint 467 millió forintos beruházás teljes egészében Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg. Az óvodát az egyház, az állam és az önkormányzat képviselőinek jelenlétében Kondor Péter püspök szentelte fel.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) és Magyarország Kormánya közötti megállapodás értelmében 2020 és 2023 között 14 óvodafejlesztést valósít meg az evangélikus egyház. Ennek köszönhetően kezdhette meg működését a Kecskeméti Barackvirág Evangélikus Óvoda a város Homokbánya elnevezésű, gyorsan fejlődő városrészében. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata egy Kvarc utcai, többfunkciós ingatlanban adott át térítésmentes használatra az MEE-nek egy több mint 650 négyzetméteres területet. Az intézményt az épület földszintjén alakították ki, teljesen elszeparálva az ugyancsak itt működő Mercedes-Benz iskolától. A háromcsoportos, 75 férőhelyes óvoda komplett belső építési átalakítása befejeződött, az udvar rendbetétele, a kültéri játékok felszerelése várhatóan november végére készül el. A beruházás összköltségvetése több mint 467 millió forint volt, melyet Magyarország Kormányának támogatásával teljes egészében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosított. Az új köznevelési intézmény indításához szükséges sokrétű szakmai támogatást az MEE Nevelési és Oktatási Osztálya, valamint az Evangélikus Pedagógiai Intézet munkatársai adták.

Az avató ünnepségen dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte: egy felelős állam szövetségesének tekinti az egyházakat, amikor a nevelés-oktatás területén is számít az évszázados tapasztalataira. Font Sándor országgyűlési képviselő, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelője felelevenítette, hogy a kecskeméti óvoda esetében milyen rövid idő telt el az alapítás ötlete és a kivitelezés megvalósulása között, és azt kívánta, hogy a lelkület mellett ez a lendület jellemezze az intézményt. Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár az óvodának a felnőtté válásban betöltött meghatározó szerepéről szólt. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere szerint érdemes volt fáradozni, és mindent megtenni az óvoda mihamarabbi elindításáért, hiszen nem egy üresen álló létesítményt adtak át, hanem szerető lelkek töltik meg a helyiségeket.

A segítséget az állam és az önkormányzat szerepvállalása mellett az evangélikus országos egyház biztosította. Az állófogadást megnyitó pohárköszöntőjében Krámer György országosiroda-igazgató kiemelte, hogy csak olyan helyre visznek ilyen volumenű projektet, ahol aktív gyülekezeti élet jellemző. Kondor Péter püspök az intézmény felszentelésekor a legkisebbekre irányította a figyelmet, amikor a Jézus által kijelölt útra emlékeztetett: egyet se vessünk meg a kicsinyek közül (vö. Mt 18,10).

Szöveg: Vitális Judit / Evangélikus Információs Szolgálat

Fotó: Banczik Róbert / Hírös.hu