Erősítik az együttműködést a katonai hagyományápolás terén Debrecenben

Helyi hírek

Magasabb szintre emeli a katonai hagyományápolás terén eddig is eredményes együttműködését a debreceni önkormányzat és a honvédség – erről az Elfeledett emlékezet című konferencia és könyvbemutató megnyitóján írt alá szándéknyilatkozatot a cívis város polgármestere és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István lövészdandárjának parancsnoka szerdán.

Papp László polgármester és Takács Attila dandártábornok megemlékezett arról, hogy 100 évvel ezelőtt, 1915-ben avatták fel Debrecenben a hősök temetőjét, amely a város egyik páratlan nemzeti és nemzetközi értéke.

Az aláírt szándéknyilatkozat értelmében átalakítják a debreceni Őrváros Alapítványt, ami lehetővé teszi, hogy az a Debrecen területén lévő összes katonai emlékhely anyagi forrásbázisa legyen és a Magyar Hadtudományi Társaság helyi tagozatával együtt szervezze az emlékhelyekkel kapcsolatos kutatómunkát – hangzott el a tanácskozás megnyitóján.

Az önkormányzat teljes kötelezettséget vállal arra, hogy méltó módon ápolja az 1848-as hősök, az első és a második világháború áldozatai, illetve az orosz hadifogoly-temetőben nyugvó katonák emlékét – jelezte Papp László.

Fontos célnak nevezte a polgármester a helyi Honvédtemető (Hősök temetője) nemzeti emlékhellyé, illetve az orosz hadifogoly-temető – itt magyar katonák is nyugszanak – emlékhellyé nyilvánítását.

Nagy László nyugalmazott ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke szerint az első ilyen jellegű tudományos konferencia méltó megemlékezés azokról a hősökről, akik a debreceni temetőkben nyugszanak.

“A halott katona nem ellenség többé” – mondta, hangsúlyozta, hogy a hadisírgondozás nemzetközi ügy

Takács Attila dandárparancsnok kiemelte: a hadisírgondozással kezdődött munka az elmúlt években olyan adatgyűjtéssel, feltáró munkával párosult, amely mára a tudományosság szintjén működik.

A debreceni temetőkben 18 ország katonái nyugszanak: a csaták elválasztják, a veszteség összeköti az országokat, nemzeteket, népeket – fűzte hozzá.

A dandártábornok az alapítvány kettős céljának nevezte, hogy fenntartsa, megóvja az emlékhelyeket, a temetőket, a sírokat, és az oktatást is segítve koordinálja a tudományos kutatást.

Takács Attila hozzátette: alakulatuk a jövőben támogatni kívánja a Debreceni Egyetemet annak érdekében, hogy a különböző hadszíntereken a biztonságpolitika és a társadalmi kapcsolatok alakítása terén szerzett tapasztalataikat katonáik megoszthassák az egyetemi hallgatókkal. Ezt az együttműködést a jövőben a rendvédelmi területre is szeretnék kiterjeszteni – mutatott rá a parancsnok.

A konferencián elhangzott előadások után bemutatták a résztvevőknek az Orosz hadifoglyok temetője Debrecenben című forrásmunkát. A Csákvári Sándor történész szerkesztette kötet megemlékezik a temető keletkezésének történetéről, az 1990-ben Majoros László mérnök ezredes, akkori helyőrségparancsnok kezdeményezésére történt helyreállításáról és 25 évvel későbbi, idei felújításáról.

A tudományos konferencián és a könyvbemutatón jelen volt Oroszország budapesti nagykövetségének katonai attaséja és debreceni főkonzulja is.