Átadták a komádi gyermekotthont

Helyi hírek

Komádiban elkészült az új gyermekotthon, ezzel Hajdú-Bihar megyében befejeződött a nagy létszámú gyermekotthonok kiváltása – közölte Verdó György megyei gyermekvédelmi igazgató kedden a településen.

A 300 millió forint európai uniós támogatásból elkészült beruházás során egy 48 személyes gyermekotthont és két 12 személyes lakásotthont alakítottak ki – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy Hajdú-Biharban 1300 gyermek van a gyermekvédelmi ellátórendszerben, közülük 1070-en állami intézményekben, illetve nevelőszülőknél, a többiek egyházi és civil intézményekben.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa megnyitójában kiemelte: egy ilyen településen, mint amilyen Komádi, amely a történelem során járványok miatt többször elnéptelenedett, szimbolikus jelentősége van a jövőt jelentő gyerekek elhelyezésének.

Tájékoztatása szerint a 12 év alatti állami gondozottak 84 százaléka van nevelőszülőknél. A cél az, hogy 2016 végéig valamennyi 12 év alatti gyerek nevelőszülőkhöz kerüljön.

Báthori Zsolt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a napokban öt, nagy létszámú gyermekotthont kiváltó intézményt adtak, illetve adnak át, ezek Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Fejér megyében vannak.

A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 2,9 milliárd forint áll rendelkezésre hasonló célra, ebből további nyolc, nagy létszámú intézményt váltanak ki, s ezzel országosan is lezárul a folyamat – tette hozzá a szakember.

Hidvégi László, a komádi intézmény vezetője elmondta: az új épületekben közösségi tereket is kialakítottak, és a beruházás eredményeként 20 százalékkal csökkennek a működési költségek.