Darufesztivál lesz a Hortobágyon

Helyi hírek

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma.

A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség a Hortobágyon, ahol évről-évre egyre több daru vonul át, illetve tartózkodik huzamosabb ideig a halastavakon.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság október hónapban rendszeresen szervez túrákat és előadásokat a darvak életének megismerésére, a madarak szabad természetben történő megfigyelésére. Október 23-25-ig rendezik meg a Darufesztivált, mely a természet őszi ünnepe.

A Darufesztivál idején díszbe öltözik a falu és a darvaké a főszerep. A háromnapos gasztronómiai, kulturális és terepi madarász rendezvényen többek közt megvásárolhatóak lesznek a hortobágyi autentikus bográcsos ételek, a „Daru receptverseny” díjnyertes étkei. Ez utóbbiak alapanyagául a darvak által is fogyasztott táplálékok szolgálnak.

A fesztiváli hangulat nem nélkülözheti a népzenei és térségi kulturális csoportok, művészeti együttesek fellépését.

Mindezeken túl népművészeti kirakodóvásárban Nemzeti Parki Termék-védjegyesek kínálják majd portékáikat, valamint a kézműves játszóházban téli szobadíszeket, madárkalácsokat, valamint töklámpásokat készíthetünk.

Részletek a hnp.hu-n