Szolnok és Szajol között buszra kell szállni

Helyi hírek

A Budapest – Cegléd – Debrecen – Nyíregyháza vasútvonal felújítása újabb szakaszához érkezett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában. Most a Szolnok – Szajol állomásközben végeznek jelentős felújításokat, ezért módosított menetrend lép életbe október 5-től október 11-ig. A jelentős változásokat hozó vágányzári menetrend a belföldi és a nemzetközi InterCity vonatok utasait egyaránt érintik. Szolnok és Szajol között vonatpótló autóbuszok helyettesítik az arra közlekedő vonatokat, több vonat is kerülő útvonalon éri el úti célját.

Október 5-től október 11-ig Szolnok és Szajol között végzett felújítási munkák, illetve a Tisza-híd átépítése miatt számos vonat közlekedésében jelentős változások lesznek. A menetrendtől eltérően a Budapest-Nyugati – Püspökladány – Debrecen – Nyíregyháza viszonylatban közlekedő InterCity vonatok kerülő útirányon, Budapest-Keleti – Füzesabony – Miskolc – Nyíregyháza – Debrecen/Püspökladány útvonalon közlekednek. A Nyugati pályaudvarról ez idő alatt nem lesz IC vonat Szolnok – Debrecen felé.

A Budapest-Keleti – Miskolc viszonylatú InterCity vonatok meghosszabbított útvonalon, Budapest-Keleti – Füzesabony – Miskolc – Szerencs – Tokaj – Nyíregyháza – Debrecen útvonalon, illetve megállásokkal közlekednek. A kerülő útirányon: Püspökladány, Hajdúszoboszló, Debrecen állomásról InterCity vonattal utazó utasok az eredeti, szolnoki iránynak megfelelő, többletköltség nélküli áron vásárolhatják meg menetjegyeiket, illetve a korábban, elővételben megváltott menetjegyek és bérletek a kerülő útirányon is érvényesek.

Budapest-Nyugati – Szolnok – Budapest-Nyugati között a vonatok új, a vágányzár ideje alatti távolsági és elővárosi forgalmat is figyelembe vevő menetrend lép életbe. A 100-as számú Budapest – Nyugati pályaudvar – Cegléd – Debrecen – Nyíregyháza – Záhony vasútvonalon, a Nyugati pályaudvarról minden óra 58. percében, Záhonyból pedig minden óra 3. percében indulnak sebes- és személyvonatok. Ezen vonatok utasainak Szolnok és Szajol között vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk.

A kerülő útvonalon közlekedő Corona nemzetközi vonat Nyíregyházától Budapestig együtt továbbítja a Tisza nemzetközi InterCity kocsijait, a Hernád EC vonat pedig a Tisza nemzetközi InterCity vonat kocsijaival együtt közlekedik Budapest – Miskolc között. Ezek a vonatok így Moszkva – Nyíregyháza – Miskolc-Tiszai – Budapest-Keleti útvonalon közlekednek. A vonatszerelvényekben található hálókocsik belföldi forgalomban nem vehetők igénybe.

A Corona és a Hargita nemzetközi InterCity vonatpárok a határállomástól, illetve határállomásig kerülő útirányon: Biharkeresztes – Püspökladány – Debrecen – Nyíregyháza – Miskolc útvonalon közlekednek. Az Ady Endre és a Bihar nemzetközi IC vonatpárok nem közlekednek a vágányzár ideje alatt. A Mátészalka – Debrecen – Budapest-Nyugati viszonylatban közlekedő Kraszna InterCity vonatpár szintén Miskolc felé kerül.

A 120-as számú Budapest-Keleti – Szolnok – Békéscsaba – Lőkösháza vonalon is vágányzári menetrend lesz érvényben. A vonatok Szajolig, illetve Szajoltól közlekednek a békéscsabai vonalon. A Dacia és Ister nemzetközi vonatok kerülő útirányon át: Szeged, Orosháza, Mezőhegyes érintésével, módosított menetrend szerint közlekednek.

Az érintett vasútvonalak vágányzári menetrendjei a vasúttársaság honlapján az alábbi linken érhetőek el: http://www.mav-start.hu/vaganyzar/vaganyzar.php, az ELVIRA menetrendi keresőben is megtalálhatóak a változások, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat is az utasok rendelkezésére áll a 06 40 49 49 49-es telefonszámon. Ezen kívül az állomások pénztáraiban is kérhetőek információk, valamint az állomásokon elhelyezett hirdetmények is jelzik a módosításokat.