Csecsemőrablás – Debrecenben résen vannak

Helyi hírek

Az egész országot megrázta júliusban, hogy a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházból elloptak egy egynapos csecsemőt. A kislányt a rendőrök egy órán belül egészségesen megtalálták a városban. A nyomozás során kiderült, hogy az újszülöttet egy 38 éves szombathelyi asszony és 31 éves unokaöccse vitte el a kórházból, mivel a nő, akinek csak fiai vannak, vetélését követően mindenáron szerezni akart egy lánygyermeket is. Az eset után soron kívüli vizsgálatot rendelt el az újszülöttosztályokon Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. A vizsgálatot azóta lefolytatták a debreceni kórházakban is.

A Kenézy Gyula Kórházban nem kellett szigorítani, a jelenlegi rendszer ugyanis a vizsgálat szerint elegendő védelmet nyújt – mondták el kérdésünkre. A baba megszületése után a gyermek azonnal egy karszalagot kap, melyen a baba neve, születési ideje és testméterei szerepelnek. A gyermeket a szülőszobai ellátás után az újszülött részlegre viszik, amit kamerával és beléptető rendszerrel védenek, s oda csak jogosultsággal rendelkező kórházi dolgozó léphet be. A babák itt 24 órában állandó felügyelet alatt vannak. A hazabocsátás napján az osztályos szülész nőgyógyász és neonatológus egyeztet az anyáról és az újszülöttről. Ezután az osztályos orvosok elkészítik a szükséges dokumentumokat, amit az anya aláír. Ezután kapja majd meg a zárójelentést. A babát és édesanyját az újszülött részleg munkatársa, általában egy csecsemőápoló egészen a kórház kamerával ellátott kijáratához kíséri. Ezt még az információs pultnál lévő munkatárs is figyelemmel kíséri.

A szülészeti és nőgyógyászati osztály házirendje tartalmazza az osztály látogatási rendjét, amely szerint minden nap 14 és 17 óra között van látogatási idő mind a gyermekágyas, mind a nőgyógyászati részlegen. Ebben az időben az újszülötteket az újszülött részlegen helyezik el, ahol a hozzátartozók megtekinthetik őket – tudtuk meg Lénárt Beátától, a kórház sajtószóvivőjétől.

„Mivel a kórház és a látogatók közös célja az, hogy a bent fekvők – várandósok, gyermekágyasok, nőgyógyászati betegek – szoros kapcsolatban legyenek a családdal, barátokkal, így látogatási időn kívül is van lehetőség a kapcsolattartásra az osztály előterében. Ide a bent fekvők a vizitidőn kívül bármikor lejöhetnek. Az osztály dolgozói azonban kérik a látogatókat, hogy a zavartalan munka érdekében a látogatást igyekezzenek a délutáni órákra időzíteni. A kapcsolattartás nincs tiltva a gyermekek számára sem, azonban nem tanácsolják a 12 éven aluli gyermekek számára a látogatást” – tájékoztatott a szóvivő.
„Számos intézkedést tettünk az elmúlt hónapokban a személy- és vagyonbiztonság fokozására. Az intézkedéseket – a sajnálatos szombathelyi eseményt megelőzően – a betegek vagyontárgyainak hatékonyabb védelme is indokolta” – ezt már Póka Róbert egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója mondja. „Ezért korlátoztuk az épületbe való bejutást: a járóbeteg rendelések idején túl csak a főbejáraton keresztül járhatnak a látogatók. Hogy a gyógyító munka eközben is zökkenőmentes legyen, a szülőszobának és újszülött osztálynak helyet adó épület bejáratát videotelefonos mágneszárral szereltük fel, így a szülőszobára és az újszülött osztályra érkező betegek és a mentőszolgálat munkatársai zavartalanul használhatják az oldalsó bejáratot. Az épület egyes szintjei között is úgy korlátoztuk az átjárhatóságot, hogy az a szakmai munkát ne nehezítse, megfeleljen a tűzvédelmi előírásoknak, ugyanakkor megnehezítse az épületben rossz szándékkal tartózkodó személyek eltűnését.”

A látogatási idő betartását szigorúbban veszik a Klinikán. A fekvőbeteg osztályokon arra kérik a látogatókat, hogy hozzátartozóikat bármelyik napon 16 és 20 óra között keressék fel. A betegek elhelyezésének konkrét helyéről a klinika portáján érdeklődhetnek. Az intenzív osztályon a hivatalos látogatási idő 16 és 18 óra között van, de súlyos betegek esetében ettől eltérő időpontban is lehet látogatni, a személyzettel előzetesen egyeztetettek szerint.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a szülészeten a látogatási igény lényegesen magasabb, mint a belgyógyászaton vagy a sebészeten. Szülőszobánkon gyakorlatilag a nap 24 órájában a vajúdó mellett lehet egy hozzátartozó. Számukra megfelelő védőöltözetet is biztosítunk. A látogatási rendről az elmúlt időszakban több tájékoztató táblát helyeztünk ki, a munkatársak pedig kommunikációs tréningen vettek részt” – sorolta Póka Róbert.

A szülészeti részlegen 12 év alatti gyermek számára nem ajánlják a kórtermekben történő látogatást. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor egy veszélyeztetett terhes nőnek a szülés előtt hosszú hetekig a szülészeten kell tartózkodnia. „Ilyenkor természetesen lehetőség van arra, hogy a Klinika földszinti járóbeteg traktusához csatlakozó váró helyiségben hosszabb időt tölthessen együtt gyermekkorú látogatójával a tartós kezelést igénylő anyuka. Olyan esetekben, amikor a páciens orvosi indokok miatt nem hagyhatja el a kórtermet, egyedi méltányosság alapján megfelelő védőöltözetben biztosítjuk a gyermek számára az édesanyjával való kapcsolattartást” – mondta el a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

Az ilyen kéréseket az osztályvezető orvosokkal és nővérekkel előre kell egyeztetni.

dehir.hu